• 0
 ≫ 

Kako sačuvati zdravlje ljubimaca tokom epidemije korona virusa?

 ≫ 

Epidemija utiče na život životinja

  • 0
Pas Foto: Pixabay

Veterinari su poput lekara suočeni sa nepoznanicama kada je reč o korona virusu. Njihovi saveti mogu biti zlata vredni vlasnicima kućnih ljubimaca.

Verovalo se da je potencijalno smrtonosna infekcija respiratornih puteva potekla sa pijace u Vuhanu, gde se prodaje hrana životinjskog porekla. Ova tvrdnja još uvek nije sa sigurnošću potvrđena, pa se još uvek pouzdano ne zna da li su kućni ljubimci prenosioci bolesti.

- Ohrabrujemo ljude da normalno komuniciraju sa svojim kućnim ljubimcima - kaže veterinar Daniel Smit u razgovoru za Njujork post i dodaje da bi trebalo ograičiti kontakt životinja sa ljudima koji nisu njihovi vlasnici.

Američka asocijacija veterinara savetuje zdravim vlasnicima da ne menjaju navike kada je reč o kontaktu sa kućnim ljubimcima.

- Ukoliko niste zaraženi korona virusom možete komunicirati sa svojim ljubimcem kao i do sada - navodi se u izjavi koju prenosi Fox news.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da "ne postoje dokazi koji potvrđuju da životinje, odnosno kućni ljubimci poput pasa i mačaka mogu biti zaraženi korona virusom".

Naučna zajednica dala je nekoliko saveta vlasnicima kućnih ljubimaca

Ne može se sa sigurnošću reći da životinje prenose koronu

- Nema dokaza da životinje i životinjski proizvodi uvezeni iz Kine i drugih zemalja predstavljaju rizik od širenja korona virusa u SAD. U ovom trenutku nema dokaza da domaće životinje, uključujući i kućne ljubimce šire virus - navodi Društvo veterinara iz Njujorka u svom izveštaju o COVID-19.

Zaštita kućnih ljubimaca

- Svi koji su oboleli od korona virusa trebalo bi da prekinu svaki kontakt sa ljudima, ali i životinjama. O kućnom ljubimcu trebalo bi da brinu zdravi članovi domaćinstva. Ukoliko je to nemoguće, zaraženi vlasnik mora staviti masku za lice i temeljno oprati ruke pre i posle hranjenja, šetnje ili igre sa životinjom - piše u saopštenju.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD preporučuju upotrebu sredstava za dezinfekciju ruku sa najmanje 60 odsto alkohola. Međutim, 20 sekundi temeljnog pranja sapunom i vodom efikasnije uklanja klice od svih ostalih sredstava za dezinfekciju ruku.

Jedan pas je bio pozitivan na korona virus

Krajem februara kod jednog psa iz Hong Konga otkrivena je "slaba pozitivnost" na "nizak nivo" virusa nakon oralnih i nazalnih testova. Pas je proveo dve nedelje u karantinu, posle kojeg je bio negativan na COVID-19.

- Ponovljeni rezultati potvrdili su da jeste reč o pravoj infekciji. Ne bi bilo iznenađujuće da je reč o infekciji niskog stepena, jer se ne smatra da su psi dobar domaćin korona virusu - objašnjava za Vašington post profesor veterine sa Univerziteta u Ontariju Skot Vis.

Međutim, naučnici iz Hong Konga kažu da pas možda nije kliconoša, ali je ipak bio pozitivan na testu zbog "kontaminacije životne sredine". Njihove kolege iz Njujorka navode da u ovom trenutku "nema dokaza da se virus može preneti sa životinja na ljude".

Video: Vojska navodno odvozi tela umrlih: Užasni prizori iz Bergama

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari