• 0
 ≫ 

Opasnost koja vreba u svakoj kući: Grickalice bile kobne po psa, vlasnica ne može sebi da oprosti

 ≫ 

Potrebno je da se vlasnici upoznaju sa opasnostima koje nose komercijalna pakovanja grickalica

  • 0
Pas i devojka Foto: Facebook/Chrissy Villarreal

Većina vlasnika pasa zna da psi uživaju u ljudskoj hrani više nego u svojoj, a i ne možemo da ih krivimo za to. Većina hrane za pse verovatno ima dosadan ukus ili je hrskava kao karton, u poređenju sa raznovrsnim grickalicama koje ljudi konzumiraju. Pre nego što dozvolimo ljubimcima da uživaju u našim grickalicama, moramo da se podsetimo na nekoliko tragedija koje su se dogodile kako se istorija ne bi ponovila.

Pre nekoliko godina, jedna devojka na Fejsbuku, Kristina Jang, postavila je upozorenje za druge vlasnike pasa nakon tragedije koja ju je zadesila. Jang je govorila o užasnoj nesreći koja se dogodila, kada je njen pitbul Piti, zaglavio svoju glavu u kesici čipsa, i na kraju se ugušio.

Razumljivo potresena zbog iznenadne smrti svog ljubimca, Jang je na Fejsbuku napisala da je Piti nekako uspeo da dohvati kesu čipsa sa radne površine, za šta će sebe kriviti do kraja života. Da je Piti pojeo sav čips, ali da je zaglavio glavu u kesi, jer je pokušao da pojede i mrvice. S obzirom na to da je kesa bila prazna, što više je on pokušavao da udahne, kesa se brže stezala oko njegove glave, što je dovelo do gušenja.

Želeći da spreči sve slične nezgode kod ljubimaca, Jang i njen partner, odlučili su da iskoriste sopstvenu tragediju da edukuju druge vlasnike o opasnostima koje kese čipsa predstavljaju za ljubimce.

Nažalost, Pitijeva tragedija nije izdvojen slučaj, to se ljubimcima dešava veoma često. Postoji organizacija koje je osnovana da bi podigla svesnost o opasnostima gušenja kod ljubimaca, kao i da uteše one koji su izgubili svoje dlakave prijatelje na taj način. Ta organizacija se zove „Sprečite gušenje kod ljubimaca“ i osnovala je Boni Harlan, čiji je ljubimac takođe uginuo zbog kese čipsa – prenosi Cesars way.

Iako ne postoji tačna statistika koliko često dolazi do ovog tipa smrti kod pasa, potrebno je da se podigne svesnost i da se o tome razgovara. Upravo iz tih razloga, organizacija „Sprečite gušenje kod ljubimaca“, vlasnicima nudi različite trikove i savete, kako da smanje broj smrti kod ljubimaca, tako što će skloniti čips van ljubimčevog domašaja. Oni uče vlasnike kako da reanimiraju psa, kao i kako da pravilno odseku kesicu da ljubimci ne mogu da se povrede, ako ih nađu u đubretu.

Ovo je veoma važno , jer do gušenja dolazi veoma brzo, pitanje je minuta.

Bet Brukhauzer,iz Društva za prevenciju okrutnosti nad životinjama istakla je: „Najbolja stvar koju možete da uradite je da kuću učinite bezbednom za vašeg psa, kao što bi to uradili za radoznalo malo dete. Bitno je da dresirate svog psa, da ne prilazi radnoj površini u kuhinji i da ne čačka đubre. Nažalost, mirisi koji dolaze sa radnih površina i đubreta mogu da budu previše neodoljive za vašeg ljubimca".

Kao dodatak, „Sprečite gušenje kod ljubimaca“ ima otvorenu peticiju čiji je cilj da natera kompanije koje proizvode čipseve da stave upozorenja na svoja pakovanja, da obaveste kupce da se psi mogu ugušiti ako stave kesu preko glave.

Kada pas stavi kesu na glavu, stvori se vakumski pečat oko njihovog vrata. Kako pas pokušava da diše, kesa se zateže oko njegovog vrata, smanjuje se kiseonik. Pas može da umre u roku od nekoliko minuta, a previše njih je već izgubilo život.

Video: Pas je krenuo na maslačak ali nije očekivao ovo

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari