• 7
 ≫ 

Želite macu, učinite onda nešto plemenito: Zašto je bolje udomiti mačku nego kupiti

 ≫ 

Godišnje na svet dođe oko milion mačića kojima je potreban topao dom. Udomljavanje ljubimaca ne bi trebalo da se svodi na novac

  • 7
mačka Foto: Pixabay

Ukoliko želite ljubimca i razmišljate da li da kupite mačku ili je udomite, odgovor se već sam nameće: Udomite!

Godišnje se omaci oko milion mačića, ako uzmemo u obzir da mačka omaci petoro, ponekad i tri puta u istoj godini. Svim tim mačkama će biti potreban topao dom. Bilo da se obratite prihvatilištima ili se usmeriti na lutalice, te mačke traže nekoga ko će ih voleti i brinuti o njima.

Nema pravila, pa se neko radije odlučuje na mače, dok drugi biraju starije ili, čak, vremešne mačke. I njima je potrebna ljubav, te ćete tako učinite nešto veoma plemenito. Prihvatilišta nisu samo sklonište mačkama bez doma. Zaposleni tamo se trude da mačke budu zdrave, razigrane, pažene i društvene, kako bi u svakom trenutku bile spremne za vas.

U većini slučajeva, u prihvatilištu ćete pronaći macu kojoj su obavljeni svi pregledi kod veterinara, date vakcine i terapija po potrebi. Pritom zaposleni tamo imaju osećaj za udomljavanje mačaka i znaju kako da povežu porodicu i pojedince sa odgovarajućim ljubimcem.

Foto: Pixabay

Istina koja se krije iza prodaje ljubimaca

Mačke na prodaju uzgajaju se sa jednim ciljem - da se zaradi novac. Ove mace potiču iz uzgajivačnica, a uslovi u kojima se mačka omaci više nalikuju na fabriku ili farmu, nego na dom ispunjen ljubavlju. Pritom, neprestanom kupovinom se omogućuje potražnja, što jača ovu delatnost. Mačke koje služe za, takoreći, proizvodnju mačića smeštene su u zbijenom prostoru, ponekad u prljavim i nehigijenskim uslovima. Mačići se sa majkom drže u kavezima koji se ne čiste i gde nemaju puno prostora da se kreću. Da ne spominjemo što ni majke nemaju priliku da se odmore.

Ove mačke ne šetaju, ne igraju se, ne istražuju i služe isključivo da bi rađale nove mačiće, koji im se potom otimaju iz legla da bi bili prodati. Ni pet šopovi nisu pogodna mesta za ljubimce. Tamo se drže u malim kavezima, koje neretko dele sa drugim jedinkama, gde svi zajedno spavaju, jedu i vrše nuždu. Psi i mačke u ovakvim uslovima imaju kontakt sa ljudima samo kada ih hrane. Prodaju se nenaviknuti na interakciju sa čovekom, a često su i plašljivi (Cats on Catnip).

Debelo ćete platiti

Cene ljubimaca u pet šopovima i uzgajivačnicama su uglavnom visoke, pogotovo ako je maca pedigrirana i za nju dobijete papire. Platićete i vakcinaciju, čipovanje, sterilizaciju i druge moguće troškove. Istini za volju, udomljavanje ljubimaca ne bi trebalo da se svodi na novac, pa, ipak, mnogi veruju da su pedigrirane mačke sa papirima zbog nečega bolje, ali i njih napuštaju i izbacuju na ulicu.

Foto: Pixabay

Udomljavanjem iz prihvatilišta ćete učini veliku stvar i za sebe i za macu koju odaberete. Pružićete joj novi život, daleko kvalitetniji od dosadašnjeg, ali ćete, takođe, zadobiti prijatelja i člana porodice. Time širite i (s)vest o tome da postoji prihvatilište puno mačaka koje traže dom, pa će i vaši poznanici biti u prilicu da ih udome. Istorija je pokazala da ljudi najbolje utiču na druge sopstvenim primerom. Tako će i vaši prijatelji, kolege, komšije i rođaci radije da udome, ako posvedoče tome koliko je to sreće vama donelo.

Bilo da je mačka sa ili bez pedigrea, stara ili tek mače, svakako joj je potrebna ljubav i pažnja. Potreban joj je neko ko će se starati o njoj. Kada su starije mace u pitanju, prednost je to što su već umnogome istrenirane da, na primer, vrše nudžu u kadici sa posipom, da se umiljavaju ljudima i da oštre kandže na grebalici, a ne po zidu ili nameštaju. Mačke iz prihvatilišta su neke od najdruželjubivijih stvorenja koje ćete sresti. Zato im dajte šansu i vratiće vam se stostruko.

Video: On je grli a ona se nećka: Mačor ne gubi vreme u izolaciji

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    19. april 2020. | 10:11

    Ja sam nasla mače od manje od mesec dana, evo hvala Bogu, 2 godina kod mene, obozavam jeee ❤️

  • Realno

    19. april 2020. | 09:32

    Ja moju izvukao sa creva u motoru automobila evo je već 12-a godina gospodari u kući....

  • Gox

    19. april 2020. | 10:22

    Ja moju Cicu naso na stepenistu zgrade. Evo vec 5 godina je moja dusa.