• 3
 ≫ 

Trebalo bi nekad i da je okupate: Ako volite svoju mačku, onda morate da brinete o njenoj dlaci

 ≫ 

Jako je važno da imate strpljenja i da postepeno privikavate svog ljubimca na gruming, bilo da to sami činite ili ga vodite u salon

  • 3
crna mačka

Foto: Pixabay

 

Mačke su rođeni čistunci i sami vode brigu o sopstvenoj higijeni, ali čak je i njima ponekad potrebna mala pomoć. Naročito ako imaju dužu dlaku ili su zreli za kupku. Ipak, one najčešće nisu neki ljubitelji bilo kog vida gruminga, bez obzira na to što im je od velike koristi. Postoji mogućnost i da zatražite pomoć profesionalaca u salonima za šišanje i negu ljubimaca, u kom slučaju morate da budete spremni na negodovanje svoje mačke, jer će ih nepoznate ruke sigurno stresirati u početku.

Zbog toga je jako važno da imate strpljenja i da postepeno privikavate svog ljubimca na gruming, bilo da to sami činite ili ga vodite u salon. Topli predlog: uvek, bez izuzetka, nagradite njihovo dobro ponašanje poslasticom.

 

Prednosti gruminga

Za početak, dobijate priliku da se zbližite sa svojim ljubimcem. Tome doprinosi čak i jednostavna aktivnost kao što je češljanje mačje dlake. Češljanjem takođe sprečavate dlaku da se ućeba i umrsi, a pospešujute im i cirkulaciju i raznošenje prirodnih ulja iz vlasi.

Baš kao i kod ljudi, zdravlje ušiju, očiju i zuba je od velike važnosti za mačku. Redovnim čišćenjem ovih delova tela smanjujete rizik od infekcije. Mnogim macama je potrebno učestalo otklanjanje krmelja u oku. Isto tako je važno i da im čistite zube, jer može da nastane talog na njima koji je kasnije teže ukloniti. Istovremeno smanjujete mogućnost od infekcije ili irijatacije, a maca će imati i svežiji dah.

Kada je skraćivanje kandži u pitanju, ono je neobavezno sem ukoliko maca ima problem sa preteranim rastom noktiju, mada može biti od koristi za celokupno zdravlje nokta, ali i po grebanje nameštaja i gostiju.

Najvažniji korak u grumingu je i najmanje omiljen mačkama, a to je kupanje. Preporučljivo je da se čini povremeno, uostalom, i kao prevencija buva. Izuzetak je, podrazumeva se, situacija u kojoj maca nije u stanju da održava sopstvenu higijenu, kada postaje vaš zadatak, kao vlasnika, da redovno kupate svog ljubimca, poručuje Cats on Catnip.

Kupanje nije uvek zabavna aktivnost, ali ne mora da bude ni noćna mora, ako mu vlasnik pristupi na takav način da ni njemu ni ljubimcu to ne bude stresno. Pripremili smo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da gruming mačke prođe što bezbolnije.

Foto: Pixabay

 

Kupanje

Pošto mnoge mačke ne vole vodu, važno je da ih lagano upoznate sa samim činom kupanja. Dozvolite im da istraže svoje okruženje i da se opuste. Nemojte samo da ih ubacite u kadu. Pobrinite se da voda bude odgovarajuće temperature i da im ne ide u uši i oči. Kada im perete lice, najbolje je da to učinite peškirom koji ste prethodno umočili u toplu vodu.

Kod kupanja je najteži deo da ih smestite u kadu i zadržite tamo, dok je kupka sama po sebi jednostavna. Koristite šampon namenjen mačkama, s tim što ne bi trebalo da ga trljate po mačkinom licu. Dobro ga isperite, a potom umotajte mačku u peškire da se osuši. Kupanje se, inače, radi samo povremeno. Izuzetak su mačke koje imaju buve.

 

Kandže

Nemojte da ih prisiljavate na trimovanje noktiju, jer ćete ih uplašiti i nikada vam neće dopustiti da im ih skraćujete. Za držanje šapica je dovoljan blagi stisak i nikako ne smete da im režete ružičasti deo nokta, gde se nalaze nervi i krvni sudovi.

Prvo počnite da im nežno masirate šapice, kako bi se navikle na dodir. Svaki put blago pritisnite šapice da im izađu kandže. Pre nego što počnete sa skraćivanjem, pobrinite se da je maci udobno, a možete i da ih odobrovoljite poslasticom. Koristite posebne trimere namenjene skraćivanju mačjih noktiju. Dovoljno je ako to radite na svakih par nedelja.

 

Uši i oči

Čišćenje ušiju i očiju ne mora da bude svakodnevni zadatak, već kada primetite da je potrebno. Budite izuzetno nežni i ne služite se vodom. Dovoljno je da ih očistite vlažnim parčetom tkanine, poput peškira. Ni slučajno nemojte da gurate bilo kakva pomagala u mačkine uši. Ukoliko primetite da se uši veoma brzo prljaju, odvedite macu kod veterinara, kako bi utvrdili da li je reč o infekciji.

Pristup čišćenju oka je isti. Pobrinite se da je maci udobno, a onda joj nežno uklonite prljavštinu iz uglova očiju namočenim parčetom tkanine. Nagradite to što vam maca dopušta pristup ovim osetljivim delovima tela poslasticom. I oči i uši je preporučljivo čistiti samo onda kada ima potrebe.

 

Zubi

Mačke ne vole da im iko prilazi zubima, pa postoji mogućnost da vas gricnu. Za početak, trebalo bi da zadobijete njihovo poverenje i da im se polako približite. Koristite pastu za zube namenjenu mačkama. Priviknite ih prvo na ukus paste, tako što ćete im dati da je probaju sa vašeg prsta. Tako će se istovremeno navići i na pastu i na dodir u predelu vilice.

Foto: Pixabay

Čišćenje mačjih zuba mora da se radi nežno i pažljivo. Idealno bi bilo to činiti svakoga dana, ali sve zavisi od toga da li imate tu naviku.

 

Češljanje 

Kada su kratkodlake mace u pitanju, dovoljno je da im prođete kroz dlaku od glave do repa metalnim češljićem. Iskoristite tu priliku da proverite imaju li buve ili neku ranicu. Ovo bi trebalo da vam bude praksa jednom nedeljno.

Kod dugodlakih mačaka morate da budete pažljivi da ih ne čupate provlačenjem češlja. Ako smatrate da niste vešti u uklanjanju čvorova i ućebane dlake, potražite pomoć profesionalaca u salonu. Dugodlake mace bi inače trebalo da se češljaju svakodnevno.

Kod oba tipa koristite poseban trimer za uklanjanje viška dlake.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. mart 2020. | 15:35

    Hahaha. Okupati mačku. Taman da ostanete bez očiju.

  • sheila broflovski

    30. mart 2020. | 15:59

    Ово нас је и довело у ситуацију у којој се тренутно налазимо! Ко је икада и где видео мачку да се купа и шампонира неким штетним препаратима? Коме је пало на памет да мачке воле да миришу на лимун, боровину, лаванду и сл? Ко је видео у природи мачку да скраћује себи нокте? Ако вам смета то што уништава ваш "скупоцени " намештај - немојте је држати! Немојте је ни облачити, маскирати и малтретирати. Ово је чиста декаденција! (декаденција = (од)умирање)

  • Ccc

    30. mart 2020. | 16:05

    Macu redovno cetkam i koristim sampon za suvo pranje.Znaci malo naprasis i ocetkas.Nikakva mudrolija, voda, pedikir, manikir i druge gluposti.