• 0
 ≫ 

Povodac za mačke: Pomodarstvo ili nešto neophodno?

 ≫ 

Iako su mačke prirodni lovci i vole da istražuju i da se kreću, one se sasvim dobro snalaze u zatvorenom

  • 0
mačka Foto: Pixabay.com

Iako su mačke poznate po svojoj ravnodušnosti i retkom iskazivanju naklonosti, njihovi vlasnici znaju da to nije tako i učiniće sve da ugode svojim ljubimicama. U poslednje vreme sve ćešće viđamo i prizore mačaka u šetnji. Da li je za to potreban povodac za mačke ili ne? Da li mačke uživaju u šetnji? Nastavite sa čitanjem i saznajte.

Iako su mačke prirodni lovci i vole da istražuju i da se kreću, one se sasvim dobro snalaze u zatvorenom. Jedan od najvažnijih razloga zašto je to tako je to što imaju apsolutnu kontrolu nad okolinom, što se može promeniti kada je napolju bez nadzora.

Ukoliko se odlučite da mačku izvedete napolje, apsolutno je neophodno da koristite povodac jer ako pustite mačku samu ona može da se vrati povređena, bolesna i istresirana, ili da se ne vrati uopšte. Neki misle da je povodac za mačku totalno  pomodarstvo,da nije prirodno i da je neobično, ali u drugim zemljama vođenje mačke na povocu se sasvim ustalilo.

Bez obzira na to što će joj povodac u određenoj meri ograničiti kretanje, vi prosto niste odgovoran vlasnik ukoliko je pustite napolje bez kontrole, piše apetit.rs.

Šetanje mačke

Pitanje potrebe za povocem povlači sa sobom pitanje šetnje mačke. Kao što je već rečeno, mačke imaju sasvim dobar život unutar vašeg doma. Pojedini stručnjaci za ponašanje mačaka se sa razlogom pitaju odakle ideja za šetanje mačaka, i smatraju da je to nastalo zbog šetanja pasa. Međutim, svi znamo da su mačke znatno drugačije od čovekovog najboljeg prijatelja.

Mačka, zbog svoje naviknutosti na život u stanu, može pokazivati ogroman stres i zbog šetnje i zbog povoca, pa se ova praksa ne preporučuje. Pojedini vlasnici misle da će se mačka, naročito sterilisana, prekomerno ugojiti ukoliko nema aktivnosti napolju, ali to nije slučaj. Potrebno je samo igrati se sa mačkom povremeno, kako bi ona imala vežbu koja joj je potrebna.

Dakle, mački šetnja nije potrebna kao psima i može čak biti naporna za nju.

Kako da naučite mačku na povodac

Ukoliko ipak odlučite da mačku šetate na povocu, znajte da to neće proteći tako “glatko” kao sa psom. Naime, mačke ume da bude tvrdoglava, i da jednostavno legne i odbije da se pomeri. Oni koji već uspešno šetaju mačke otkrivaju neke trikove:

    • stavite mački povodac dok je u stanu, i neka ga nosi nekoliko minuta, da se navikne na njega,
    • pustite mačku da provodi vreme na terasi na povocu,
    • kratkotrajni izlazak iz stana ili kuće sa povocem, a to znači da čete možda samo izaći i vratiti se nazad,
    • ponesite poslastice kao nagradu,
    • idite korak po korak, nema potrebe da odmah idete u višesatnu šetnju,
  • obratite pažnju na ponašanje mačke, ukoliko vidite da se manja, vratite se nazad

Video: Gledajte novu vrstu: Mačker - mačka na lancu!

(Telegraf.rs/Apetit.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari