• 0
 ≫ 

Sezona linjanja i kako je preživeti: Izborite se sa viškom krzna vašeg ljubimca

 ≫ 

Proces linjanja se obično odvija 2 puta godišnje i može da predstavlja pravu noćnu moru za vlasnike

  • 0
Haski, sibirski haski, pas

Haskiji se dosta linjaju Foto: Pixabay.com

 

Ukoliko imate psa ili mačku sa "znatnim pokrivačem", sigurno ste već prošli kroz sve “radosti” linjanja. Kao vlasnik ljubimca trebalo bi da poznajete neke osnove u okviru ove teme: koliko traje sezona linjanja, koje su specifičnosti linjanja kod pasa, ali i da li je svako linjanje kod mačaka normalno.

 

Kada i koliko traje sezona linjanja

Linjanje je prirodan proces u životinjskom svetu i njegova uloga je da se životinja oslobodi stare dlake, a sa njom i prašine ili peruti koje se na njoj mogu nakupljati, prenosi Apetit.rs. Ovaj proces se obično odvija 2 puta godišnje - u proleće i u jesen, i može predstavljati pravu noćnu moru za vlasnike, ukoliko je reč o ljubimcima koji ulaze u stan i tamo ostavljaju svoju odbačenu dlaku. Linjanje se obično vezuje za promenu godišnjih doba.

Interesantno je da kod ljubimaca koji stalno žive unutra ne postoje izdvojene sezone linjanja, jer oni nisu u dodiru sa promenama godišnjih doba u spoljašnosti, već se oni linjaju uvek u nekoj meri, ali to se može ponekad  intenzivirati.

Linjanje obično traje nekoliko nedelja. Ukoliko primetite da se taj period produžio, možda je reč o nekom problemu ili smetnji, pa je najbolje da proverite sa veterinarom.

 

Linjanje pasa - dobru četku morate da imate

Linjanje je veoma izraženo kod pasa sa oštrom dlakom. Najviše se linjanju psi polarnih rasa, kao što su haski ili samojed, dok se kod drugih to lakše kontroliše. I nemački ovčari su poznati po priličnom linjanju, a sve to je u cilju oslobađanja viška dlake za topliji period, ili dobijanja jače dlake za hladniji period godine.

Kod pasa je najvažnije imati četku, pre nego često kupanje, zato, dobra četka zlata vredi.

 

Linjanje mačaka

Ni mace ne preskaču linjanje. Kod mačaka koje žive unutra, promena godišnjih doba neće povećati linjanje. Ono se uglavnom linjaju ravnomerno. Ova pojava zavisi i od rase mace - da li je ona dugodlaka ili kratkodlaka, a može biti i potpuno individualno.

žuta mačka

Mačkama nije potrebno redovno češljanje kao psima Foto: Pixabay

Ukoliko ste primetili pojačano linjanje kod mačke, a ona nije izložena visokoj tempreraturi i ima normalnu ishranu, razlog može biti zanemarivanje negovanja krzna. Mačke samo vode računa o svom dlačnom pokrivaču, pa im nije potrebno redovno četkanje kao psima.

Ipak, trebalo bi povremeno da povedete računa i pomognete joj da odstrani višak krzna, koji je uglavnom poddlaka, tako što ćete je očetkati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari