• 0
 ≫ 

Koje igračke su opasne za vaše ljubimce

 ≫ 

Vlasnici kućnih ljubimaca često greše prilikom kupovine igračaka za njih

  • 0
pas, poslastica

Foto: Pixabay.com

Igračke su dobar način da zabavite svoje ljubimce, ali treba da obratite par stvari prilikom njihovog izbora, jer neke mogu da budu štetne, pa i opasne po njih.

Vlasnici kućnih ljubimaca često greše prilikom kupovine igračaka za njih, a mnogi ni ne znaju koje tipove igračaka treba da izbegavaju, prenosi RTS.

 

Previše tvrde igračke mogu da oštete zube

Veterinar Mejson Romero rekao je za portal Insajder da je jedna od najčešćih grešaka vlasnika ta da kupuju previše tvrde igračke.

- Ne uzimajte previše tvrde igračke ili one što su osmišljene za cimanje i vuču. Veterinari ih ne preporučuju zato što često mogu da oštete zube - kaže Romero.

Najbrži način da testirate da li je igračka dovoljno meka je da je pritisnete noktom. Ukoliko ne možete da ostavite otisak, verovatno je previše tvrda.

 

Nikada ne kupujte igračke sa kanapima ili žicama

Igračke sa kanapima mogu da budu zabavne, ali i opasne po vaše ljubimce.

„Treba izbegavati bilo šta što ima kanape ili žice na sebi. Ako ljubimac proguta žicu, ona bi mogla da završi u njegovim crevima. Linearna strana tela mogu biti opasnija od toga da slučajno progutaju lopticu i mogu da izazovu ozbiljna oštećenja“, objašnjava Romero.

 

Destruktivnim ljubimcima nemojte kupovati plišane igračke

Iako možda može da izgleda slatko kada se vaš ljubimac ušuška pored plišane igračke, destruktivnim ljubimcima nikako ne bi trebalo dati igračke koje su punjene.

„Najveća opasnost od njih jeste da će ljubimac pojesti punjenje ili neki drugi deo, posebno ako je neka pištaljka u pitanju. Veliki broj ljudi mi se do sada javio zbog ovoga“, navodi veterinar.

Za one mirnije naravi, Romero kaže da su plišane igračke bezbedne.

Mačka jezik

Foto: Pixabay.com

 

Nemojte iznova kupovati isti tip igračke

Kao i ljudi, ljubimci vole da imaju različite igračke, a ukoliko kupujete uvek iste to će dovesti do zasićenja i dosade.

„Psi i mačke vole da imaju različite igračke. Ako imate više vrsta različitih zanimacija, to će vam pomoći da ljubimci imaju šta da rade“, kaže veterinar Robert An.

 

Sirova koža može da ošteti zube i digestivni sistem

Mnogi vlasnici se odlučuju za sirovu kožu kao prirodnu alternativu sintetici, ali taj tip igračaka je zapravo opasan po zube.

„Nisam nikada razgovarao sa nekim veterinarom koji ih preporučuje. Previše su tvrde i mogu značajno da oštete zube i izazovu frakture“, kaže Romero, objašnjavajući da unutrašnja oštećenja zuba mogu da se prepoznaju po ljubičastoj promeni boje na zubima.

Delići sirove kože mogu i da budu progutani, što često dovodi do problema sa povraćanjem i dijarejom.

 

Nemojte kupovati igračke koje imaju sitne delove

Treba zaobilaziti igračke koje imaju mnogo manjih delova, jer ljubimac može da ih zubima odlomi i proguta, a zavisno od njihove veličine i oblika, možda ćete morati da se hitno obratite veterinaru.

Sitni delovi poput dugmadi, plastičnih očiju, perli i pištaljki mogu lako da se iščupaju sa igračke. Ukoliko se desi da progutaju neki deo, trebalo bi da se obratite veterinaru.

Mačka

Foto: Pixabay

 

Izbegavajte da dajete klupka mačkama

Suprotno uvreženom mišljenju, klupko konca nije jeftina, bezbedna igračka i nikada ih ne bi trebalo davati mačkama, jer mogu slučajno da ih progutaju zbog čega ćete morati hitno da ih odvedete veterinaru.

 

Odaberite pravu veličinu

Prevelika igračka može da ograniči sposobnost ljubimca da je nosi i igra se sa njom, što će najverovatnije uticati i da dosadi vrlo brzo.

Sa druge strane, za veće ljubimce izbor veličine igračaka je pre svega zdravstveno pitanje, jer premale igračke mogu da budu progutane i dovedu do gušenja ili zaglavljivanja u crevima.

 

Neviknite ih od malena na igračke

Veoma je važno da ljubimce od malena upoznate sa igračkama kako bi se navikli na njih.

U protivnom, umesto igračaka navići će se da žvaću i grebu nogu trpezarijskog stola ili dušek i naslon kauča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari