• 3
 ≫ 

Preslatki i umiljati, ali opasni "žderači živaca": Koje rase pasa treba da izbegavate

 ≫ 

Psi jesu čovekov najbolji prijatelj, ali stručnjaci sa teškom mukom priznaju da su mnoge rase veoma nezahvalne za držanje u kući

  • 3
Pas, pekinezer

Foto: Pixabay.com

Ljubitelji krznenih četvoronožnih drugara uvek će reći da svaki pas može da bude kućni pas. Da, sve zavisi koliko imate živaca, vremena i energije da im se posvetite. Istina je da ima ljudi koji su spremni da u stanu drže i šarplaninca. I dok oni beskrajno uživaju u tome, neki drugi će ih gledati kao da su "malo skrenuli".

Ipak, nije samo veličina psa i dužina njegove dlake presudna u tome da li će biti dobar ljubimac za stan ili ne. To mnogo više određuje sam karakter psa. Zbog toga stručnjaci imaju "crnu listu" pasmina i govore da treba da ih izbegavate u širokom luku.

 

Čivava

Kao što smo već rekli, nije samo veličina psa ta koja određuje savršenog ljubimca. Čivava je za to živ primer. Mnogi će reći da je ovaj pas pravi prevarant. Onako malen i sladak deluje kao savršen pas za vaš stan. Međutim, ove pse je mnogo teško dresirati jer su tvrdoglavi do bola, a znaju da budu i agresivni prema deci jer su veoma ljubomorni.

Čivava

Foto: Pixabay

 

Aljaski malamut

Divni malamut može da vam stvori mnogo muke ukoliko ga držite u stanu jer je u pitanju fizički zahtevna pasmina. Ne samo da ćete morati dugo da ga šetate, beskrajno češljate i da ga hladite u vrelim letnjim danima. Takođe ćete se namučiti da mu dokažete da ste vi gazda, jer ovaj pas je rođen da vodi i da vlada. Zbog toga može da se dogodi da će napasti druge životinje, pa čak i decu, kako bi pokazao da je on glavni. Ukoliko pak odaberete Aljaskog malamuta za ljubimca, obavezno ga socijalizujte od "malih šapa" i spajajte sa decom i drugim ljubimcima, kako vam u starosti ne bi stvarao probleme.

 

Rotvajler

Snažan i veran pas, pravi čuvar i vas i dece, ali može biti veoma nezgodan prema napoznatim ljudima. Rotvajleri vole da dominiraju i zbog toga je neophodno da stalno radite sa njim i da ga dresirate kako ne bi on vas počeo da dresira po kući. Takođe, budite oprezni kad vam neko u kuću dolazi prvi put. Pogotovo nemojte tom nekom da padne na pamet da uđe u dvorište ili stan a da vi niste u blizini. Neće se dobro provesti.

Rotvajler, pas

Foto: Pixabay.com

 

Bulmastif

Veliki i veoma aktivni psi koji su često nesvesni svoje veličine. Ovaj pas ne samo da vam može nenamerno porušiti pola stvari po kući, već u igri može da povredi i decu, jer, kao što smo naveli, često nije svestan svoje veličine. Ukoliko ga ne trenirate dobro može da pokaže i agresivnu stranu.

 

Bernandinci

Džinovske čupave duše koje će dati sve za svog vlasnika i porodicu. Zaista, ovo su najumiljatiji i najsavršeniji psi za decu, jer obožavaju da se igraju i veoma su nežni i odani. Jedini problem koji može da se dogodi jeste da dete nesvesno povredi u svojoj igri, jer, baš kao i bulmastif, uopšte nije svestan svoje veličine.

 

Australijski ovčar

Energičan i hrabar pas kojeg spasioci neretko koriste kao tragača. Upravo zbog nepresušnog izvora energije ovi psi zahtevaju da su stalno u pokretu. Dakle, ukoliko ga nešetate dovoljno, očekujte da će nezadovoljstvo iskazati tako što će uništavati stvari po kući.

 

Sibirski haski

Predivni psi puni snage i veoma inteligentni, ali isto tako veoma zahtevni. Ovaj pas je navikao da bude deo čopora i zato stalno zahteva da je neko uz njega. Takođe, navikao je na duge šetnje i hladne uslove, pa je zimi teško da ga uterate u kuću. Istovremeno slove za veoma posesivne i ljubomorne pse, pa se tako ne savetuje da ga uzimate ukoliko tek planirate proširenje porodice. Stručnjaci tvrde da se teže adaptira na nove članove.

Haski, sibirski haski, pas

Foto: Pixabay.com

 

Čau Čau

Pufnasta pufna specifičnog jezika nateraće vas da se odmah zaljubite u nju. I istina, Čau Čau slovi za vernog i veoma maznog psa, ali i takođe veoma ljubomornog. Dakle, ista priča kao i za haskija, nemojte da ga uzimate ukoliko planirate proširenje porodice. Novi članovi retko kad su dobrodošli u svetu ovih pasa.

 

Engleski springer španijel

Preslatki, umiljati, dugouhi psi osvojiće vaše srce na prvi pogled. Ipak, umiljati izgled može da prevari. Veterinari kažu da su ovi španijeli veoma dominantni i da vole da budu prvi i jedini u kući. Ukoliko osete da je ljubav prema njima ugrožena spremni su da pokažu agresiju... Napašće druge ljubimce, odrasle, pa čak i decu.

 

Francuski buldozi

Razigrani psi sa opasnim karakterom. Ukoliko ste spremni da se posvetite nezi i treniranju ove rase nemate šta da brinete. Međutim, ukoliko ste ga uzeli samo kao igračku, a sve drugo vam je preče u kući, očekujte da će ovaj pas iskazivati svoje nezadovoljstvo, a pogotovo prema predmetu vašeg interesovanja, bilo da je u pitanju stvar ili ljudsko biće.

Pas, francuski buldog

Foto: Pixabay.com

 

Pekinezer

Sigurno ste bar jednom od nekoga čuli da su Pekinezeri prgavi. Nisu vam to rekli bez razloga. Iako ovaj pas deluje kao najumiljatiji na svetu, verovali ili ne, ne voli mnogo da se mazi i gnjavi. Ovo može da bude problem ukoliko imate malu decu, jer deci je teško objasniti da psi nisu njihove igračke...

 

Kane korso

Ovi predivni psi uzgajani su za sport, lov i borbu, pa im je u genima da budu opasni i krvoločni. Da, moguće je od njega napraviti mazu i dobricu, ali za to je potrebno zaista mnogo truda i ljubavi. Ukoliko nemate vremena da se posvetite ovom psu savet je da ga uzmete za čuvara, nikako za ljubimca.

Video: Neodoljivo: Haski pomogao drugu i spasao ga zle selotejp trake

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    5. jul 2020. | 23:44

    Što se tiče kane korsa to su obične gluposti. To su odbrambeni psi. Ne napadaju zato što im je to zanimljivo. Jedini problem držanja u stanu su njegovi gabariti. Karakter nikako. Ne prišem ovo zato što me PUK'O KOMPLEKS jer ja imam tu rasu...

  • Deja

    6. jul 2020. | 07:49

    Kane korso,savrsen pas predivnog karaktera

  • neko tamo

    6. jul 2020. | 02:32

    Nije tacno da haskiji ne vole decu i bebe. Dovoljno je na yt da se ukuca jaski i beba da se demantuje ova tvrdnja. Odrasla sam sa haskijima poznajem ih u dusu jedino sto njivovo veselo skakanje moze biti opasno po decu da ih obori i nista vise.