• 1
 ≫ 

Naučnici potvrdili da životinje imaju "šesto čulo": Psi zaista mogu da predosete zemljotres?

 ≫ 

Kućni ljubimci, ali i mnoge druge životinje, mogu da predosete nadolazeći zemljotres

  • 1
Pas, štene, Lasa Apso Foto: Pixabay.com

Nešto u šta narod sluti već vekovima, nemački naučnici će uskoro zvanično i potvrditi, a to je da životinje mogu da predosete prirodne katastrofe i to satima i danima pre nego što se one dogode.

Naime, pojedine životinje imaju takozvano šesto čulo koje im omogućava da predosete zemljotres i da nas na to upozore.

Istraživači Instituta Maks Plank za ponašanje životinja i Univerzitet u Konstanci, koje predvodi profesor Martin Vikelski, istraživali su kako šest krava, pet ovaca i dva psa mogu da detektuju seizmičku aktivnost mnogo pre nego što ljudi osete potres.

Naučnici su na životinje, koje su smeštene na jednoj farmi na trusnom području u Italiji, prikačili senzore i više meseci pratili njihovo kretanje. U tom periodu bilo je više od 18.000 potresa tla, a čak 12 je bilo jačine veće od 4 stepena po Rihteru.

Istraživanje je pokazalo da su životinje i po 20 sati pre potresa bile neuobičajeno nemirne. Što su bile bliže epicentru zemljotresa, to bi pre ispoljile neobično ponašanje. Naučnici su zaključili da bi određivanjem pozicije i ponašanja životinja moglo da se predvidi gde će biti epicentar nekog novog potresa.

Napuštaju staništa pre potresa

Iako se naučnici već dugo spore oko toga da li je uz pomoć brojnih tehnoloških otkrića moguće detektovati gde će udariti naredni zemljotres, životinje su našle način da to učine. Istraživanja su pokazala da životinje napuštaju svoja gnezda i jazbine pre snažnog udara, a neretko i kućni ljubimci budu veoma uznemireni pred pomeranje tla.

Da zaista poseduju šesto čulo najbolje se vidi kada se posmatra grupa životinja, pre nego jedinka.

Za sada nije poznato koji biološki mehanizam životinje koriste kako bi predvidele zemljotres. Sumnja se da mogu osetiti mirise koje kvarcni kristali ispuštaju pre udara...

Dok ne uhvate "sistem raspoznavanja", naučnici razmatraju mogućnost ugrađivanja posebnih čiopova sa senzorima na ogrlice životinja koje bi slale podatke o njihovom kretanju svaka tri minuta. Ukoliko bi sistem detektovao neobično kretanje i ponašanje životinja više puta uzastopno u roku od 45 minuta, tada bi se slalo upozorenje o mogućem zemljotresu.

Već su napravili prototip koji se pokazao uspešnim, s obzirom na to da je tri sata ranije sistem upozorio na mogućnost zemljotresa, koji se potom i dogodio, a epicentar je bio u blizini jedne štale u kojoj su bile životinje sa čipovanim ogrlicama.

Naravno, pre nego što bi ove posebne ogrlice mogle da uđu u masovnu upotrebu trebalo bi da naučnici ispitaju više hiljada životinja na više seizmološki aktivnih područja širom sveta.

Za ovo planiraju da koriste novi sistem za posmatranje Ikarus, koji je instaliran na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Profesor Vikelski projekat sprovodi u saradnji sa nemački svemirskim centrom, ruskom agencijom Roskosmos i uz podršku Evropske svemirske agencije.

Video: Šta bi se desilo da Beograd pogodi zemljotres poput onoga iz Drača?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    18. jul 2020. | 20:02

    Moj verni pas cuvar neumorno laje pola sata pre nevremena .Predoseca grmljavinu.Tako vec sest godina.Nikada Jos nije omanuo😁