• 0

Ptice u stanu: Papagajska bolest i kako protiv nje

Od papagajske bolesti najčešće obolevaju veterinari, odgajivači, prodavci i vlasnici ptica

  • 0
papagaji

Pixabay.com

Ptice mogu biti sjajni ljubimci i ukućani, međutim, držanje ptice nekada može biti i problematično, na primer - kada se javi papagajska bolest. O čemu je reč?

Šta je papagajska bolest?

Iako naziv deluje kao da je u pitanju nešto metaforično, na primer da postanete “zavisni” od papagaja (jedan nije nije dovoljan, već ih morate imati više), nije reč ni o kakvoj šaljivoj stvari. Reč je ipak o pravoj bolesti.

Papagajska bolesti (psitakoza) je bolest kod ptica koju izaziva bakterija hlamidija. Zarazna je i može se preneti na čoveka. Svaka zaražena ptica postaje kliconoša i prenosi bolest svom vlasniku tako što se udahne zaražena prašina iz kaveza ptice, prilikom čišćenja ili direktnim kontaktom sa obolelom pticom u bilo kom obliku, kao i u kontaktu sa njenim perjem i izmetom, prenosi Apetit.rs.

Uprkos nazivu, ovu bolest mogu širiti i ptice koje nisu papagaji. Postoji oko 130 vrsta ptica koje je mogu preneti na čoveka. Bolest se manifestuje najpre povišenom temperaturom koja traje i do 3 nedelje, zatim komplikacijama sa oganima za disanje i za varenje. Neki od simptoma su: gađenje, gubitak apettia, bolovi u stomaku, a mogu se javiti i bolovi u leđima i osetljivost na svetlost.

Simptomi se javljaju naglo i često su praćeni suvim kašljem. Mora se lečiti odmah jer ishod može biti i fatalan. Jako je teško dati dijagozu, pa je najvažnija preventiva.

Kako smanjiti opasnost od papagajske bolesti

Već smo naglasili da je preventiva važna, kada je u pitanju papagajska bolest. Naime, potrebno je da znate odakle vaša ptica tačno dolazi i ko je odgajivač. Poznati odgajivači i prodavci - odgajivači od poverenja poštuju propise o higijeni i zdravlju, pa sa njima nema greške.

Obolela ptica se najčešće dobija kupovinom na pijaci ili sličnim mestima. Od papagajske bolesti najčešće obolevaju veterinari, odgajivači, prodavci i vlasnici ptica.

Da li ovo znači da su ptice loši ljubimci?

Nakon čitanja ovo teksta možda ćete imati i malu bojazan prema pticama - pootovo ako planirate da nabavite neku. Nemojte se plašiti! Ptice su i dalje divne životinje, ali mi možemo učiniti sve što je u našoj moći da biramo odgovorno.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima