• 2
 ≫ 

Mačke čuvaju kuću, ali da li štite vlasnike?

 ≫ 

One su po prirodi nezavisne, ali ipak razvijaju određeni odbrambeni stav kada neko ugrožava njihovog vlasnika

  • 2
žuta mačka

Foto: Pixabay

Uloga mačke u životu mačkoljupca je višestruka: ona je član njegove porodice, glavni zabavljač, ljubimac, pa čak i savetodavac (mjauk govori više od 1.000 reči). Ono što nas često interesuje je da li mačke štite vlasnike.

Stav mačaka prema domu i vlasniku

Mačke su po prirodi veoma nezavisne i nenaviknute na ograničenja. Za razliku od pasa koji su razvili karakterističan “pseći pogled” kako bi se dodvorili ljudima, mačke umeju da deluju pomalo hladno i rezervisano. Nasuprot tome, one mogu da razviju izuzetnu povezanost sa svojim vlasnikom, i iskazuju to na specifične načine.

Zbog tog njihovog urođenog karaktera i uloge lovca, one su poznate po odsustvovaju iz kuće, odbijanju poslušnosti, ali i po sebičnosti. Međutim, ovo poslednje je pomalo i prividno. Iako mačke nikada neće biti čuvari kuće u fizičkom smislu, ne može se reći da ne razvijaju određeni odbrambeni stav kada neko ugrožava njihovog vlasnika.

Verovanja i simbolika

Mačke u naš dom unose smirenost i jedno specifično raspoloženje - to nije slučajnost! Još u drevnom Egiptu verovali su u značaj i moć ovih životinja, a neka od tih verovanja zadržala su se i do dana današnjeg, prenosi Apetit.rs.

Veruje se da mačka čuva kuću od zlih sila i duhova, i donosi dobro raspoloženje ukućanima. Takođe, smatra se da ona na vlasnika prenosi pozitivnu eneriju, pa čak i da štiti od uroka.

Da li je to tačno ili ne - to ne možemo znati, ali da mačke imaju neke istančane osećaje za dešavanja oko sebe, čak i ona koja mi ne vidimo, to ne možemo poreći.

I za kraj, važno je da napomenemo da je grupa naučnika u Stokholmu utvrdila da domaće mačke služe i kao prečišćivači vazduha tako što upijaju štetne materije svojim telom. Ko bi rekao!

Video: Francuski poljubac u mačećem svetu nije nimalo romantičan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    18. septembar 2020. | 22:06

    Obožavam mačke. Ima jedna maca ispred susedne zgrade. Tu leži svaki dan i sunča se. Svaki put kad prolazim tuda, ona me mjaukanjem pozdravi, ustane, dođe do mene, ja je pomazim, a ona se obavezno nasloni na deo mojih nogu upravo gde imam bolove. Ne mogu da verujem kako uvek nepogrešivo dodiruje upravo bolni deo. Možda je sugestija, ali posle toga manje me boli.

  • SUPER

    18. septembar 2020. | 21:16

    ODOH U ŠOPING CENTAR DA KUPIM CICU MACU,MJAU,MJAU🐈🐈🐕