• 0
 ≫ 

Služi im za udvaranje, ali i za borbu: Znate li šta određuje oblik kljuna kod ptica?

 ≫ 

Da li ste se ikada zapitali šta određuje oblik kljuna kod ptice

  • 0
Africki sivi papagaj, Zako

Foto: Wikipedia/Ruth Rogers

U svetu ljubimaca ptice umeju da budu pomalo zapostavljene. U odnosu na pse i mačke, pa čak i ribice, koji su svi veoma zastupljeni kao kućni ljubimci u našim krajevima, tu su i ptice koje imaju svoje ljubitelje, ali nisu toliko rasprostranjene. Potrebno je samo još malo znanja i upoznavanja sa tim kakve su zapravo one kao kućni ljubimci, da bi se više ljudi odvažilo da ih drži kod kući, a Apetit.rs ljubiteljima ptica objašnjava šta određuje oblik njihovog kljuna.

Naučno gledano, kljun predstavlja koštanu vilicu sa rožnim navlakama kod ptica. On je dobro razvijen organ i sastoji se iz 2 dela: gornje i donje vilice. Na njemu se nalaze i 2 otvora - nozdrve.

U nekim slučajevima, donja i gornja vilica su iznutra ojačane rožnatim tvorevinama. Današnje ptice nemaju zube i njima kljun prvenstveno služi za pribavljanje hrane, a zatim i u ostale svrhe kao što je recimo pravljenje gnezda, udvaranje, borba ili kopanje šupljina u drveću.

 

Šta određuje oblik kljuna?

Oblik kljuna kod ptica direktno zavisi od onoga čime, odnosno na koji način,  se ona hrani, pa tako će se razlikovati kljun kod ptica koje se hrane: insektima, nektarom, voćem, sakupljanjem u mrežu, košenjem, sakupljanjem sa površine, sakupljanjem otpadaka, pecanjem iz vazduha, grabljenjem i slično.

Iako su tipovi kljunova brojni, oni ipak imaju sličnu građu koju smo već naveli u prethodnom odeljku. Generalno, svi tipovi kljunova se mogu svrstati u jednu od 4 kategorije: dug, kratak, širok ili sitan kljun.

Kada je reč o bojama kljuna, i one mogu biti različite: od crne boje kod gavrana, preko narandžaste kod rode, pa sve do bele kod ševe.

Jedna pojava koja ume prilično da zabrine vlasnike ptica je ljuskanje, odnosno ljuštenje kljuna. Ta problematika se uglavnom vezuje za rast i trošenje kljuna ptice, ali može da bude pokazatelj i nekih nedostataka ili bolesti. Recimo, tipično je da se ljuskanje javlja kdo nepravilne ishrane ili držanja u nezdravim uslovima.

Video: Da li ste čuli kako papagaj šalje poljupce?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari