• 0
 ≫ 

Psi njuškala otkrivaju inficirane korona virusom gotovo bez greške

 ≫ 

Proces testiranja uz pomoć fantastične sposobnosti pasa da detektiraju mirise sprovodi se na dobrovoljnoj bazi

  • 0
Putnici, aerodrom, Rim, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Bloomberg i Guardian preneli su pomalo neobičnu priču o tome kako bi psi mogli značajno da ubrzaju testiranje na Covid-19. Pse njuškala Finci već koriste za testiranje putnika na aerodromu u Helsinkiju.

Zasad su u službi četiri psa-njuškala, a izgleda da su toliko uspešni kako je moguće da će ova metoda otkrivanja inficiranih biti primenjena i u bolnicama, domovima za starije, kao i prilikom sportskih i kulturnih manifestacija. Proces testiranja uz pomoć fantastične sposobnosti pasa da detektuju mirise sprovodi se na dobrovoljnoj bazi. Putnici se zamole da trakom uzmu bris s kože. Potom se na posebnom štandu traka s uzorkom stavi u čašu pa među druge čaše s kontrolnim uzorcima.

Kad psi nanjuše „sumnjivi“ uzorak uzet od osobe koja je inficirana SARS-CoV-2 virusom, na to upozoravaju zavijanjem, lajanjem ili tapkanjem šapom. Sve putnike koje su psi detektovali kao inficirane onda se testira klasičnim PCR testovima kako bi se proverio pseći njuh.

Na naučnim istraživanjima pre nego što su psi počeli da njuškaju putnike u Helsinkiju, utvrđeno je da su zamalo pa 100 odsto uspešni u otkrivanju zaraženih SARS-CoV-2 virusom. Ranije su naučnici utvrdili kako psi mogu da namirišu ljude obolele od karcinoma ili osobe s dijabetesom.

Jedna francuska studija zaključila je da je slatkasti miris inficiranih covidom specifičan u odnosu na ljude koji nisu inficirani, a psi mogu da otkriju razliku. Psima je, naime, potrebno samo 10-100 molekula kako bi detktovali prisutnost u odnosu na 18 potrebnih za detekciju laboratorijskom opremom.

Uz to, pseći njuh daleko je jeftiniji nego druga testiranja. Helsinški pilot program koji treba da traje četiri meseca košta 300.000 evra.

Video: Ovim njuškicama neće promaći nijedna zaražena osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari