• 4
 ≫ 

Da li i vi posedujete psa koji je potajno pravi heroj? Ovo su cenjene rase i mogu da menjaju svet

 ≫ 

Radni psi - kolege i pomagači

  • 4
pas, kućni ljubimac Foto: Unsplash

Osim toga što su odlični ljubimci, pa čak i članovi porodice, psi imaju i neke druge uloge u našem životu. Radni psi već godinama doprinose zajednici na različite načine. Postoje koliko i psi ljubimci, dakle - od pripitomljavanja pasa.

U poređenju sa psima koji služe kao ljubimci ili čak i članovi porodice, radni psi se posebno obučavaju kako bi obavljali određene zadatke, piše apetit.rs.

Ovi zadaci daju se u skladu sa prirodnim karakteristikama određenih rada, iz čijih redova se bira radni pas, ali nije sve ni u genetici. Trening je ono što čini pravog radnog psa.

Radni psi mogu pripadati različitim rasama, ali glavna njihova podela je prema ulozi koju imaju, odnosno “misiji” ili zadatku koji im je dat. U nastavku navodimo najčešće vrste radnih pasa.

Vrste radnih pasa

Psi pomagači - radni psi posebno obučeni da pomažu ljudima sa različitim vrstama hendikepa. Pravi psi pomagači su trenirani tako da budu mirni i sposobni, da bi mogli da svuda prate svog štićenika.

Neki od primera pasa pomagača su psi za slepe ljude, psi za ljude sa teškoćama u kretanju i psi za napade. Od države do države zavisi kakva su pravila za ove pse. Rase pasa dobre za ovu ulogu: labrador retriver, zlatni retriver, standardna pudla i nemački ovčar.

PUdlica, pudla, pas Pudle su idealne za treniranje Foto: Wikipedia/Tim Wilson

Psi za terapiju

Reč je o treniranim, sertifikovanim životinjama koje su deo plana oporavka nekog pacijenta. Ovi psi pružaju podršku bolesnim ili povređenim osobama i često se viđaju u bolnicama ili staračkim domovima.

Rase pasa dobre za ovu ulogu: bilo koja uz dobar trening i socijalizaciju.

štene spava u naručju Foto: Unsplash

Policijski psi

Psi koji su specijalno obučeni da pomažu policiji i pripadnicama organa reda. Ovi psi štite osobu kojoj su dodeljeni, a mogu da jure i zadrže gonjenu osobu. Mogu se istrenirati i da njuše posebne predmete i slično, ali tada se već svrstavaju u pse za detekciju.

Rase pasa dobre za ovu ulogu: nemački ovčar i belgijski ovčar - malinoa.

Video: I on nabija kondiciju za hvatanje lopova: Policijski pas u Australiji radi sklekove

Nemački ovčar Psi koji su specijalno obučeni da pomažu policiji i pripadnicama organa reda Pixabay.com

Vojni radni psi

Slično kao i policijski psi, i vojni psi pomažu članovima vojske. Rase pasa dobre za ovu ulogu: nemački ovčar, holandski ovčar i belgijski ovčar - malinoa.

vojska, vojnik, vojnici, uniforma I vojnici imaju pse kao pomoćnike Foto: Shutterstock

Psi za detekciju

Ovi psi imaju izuzetno osetljivo čulo mirisa i veoma dobro reaguju. Treniraju se nanjuše određene supstance. Koriste se u policiji, biologiji i zdravstvu. Najstarija upotreba pasa za detekciju je pronalaženje tartufa.

Rase pasa dobre za ovu ulogu: bigl, labrador retriver i zlatni retriver.

Video: ONil je razdragan pas u uniformi, njuška sve redom, a čim pronađe drogu dobija nagradu

Labrador Foto: Pixabay.com

Psi za pretragu i spasavanje

Ovi psi imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa i sluha. Temeljno se treniraju da služe na različitim poljima: praćenje, traženje, spasavanje iz snežne lavine i slično.

Rase pasa dobre za ovu ulogu: labrador retriver, border koli i nemački ovčar.

Psi za čuvanje stoke

Psi koji rade sa različitim vrstama stoke kao što su ovce i krave. Da bi se bavio ovim “poslom” pas mora imati genetske predispozicije, odnosno - mora biti određene rase, kao što su sve vrste ovčara ili border koli.

Video: Bebu čuva neko mnogo jak, a pritom je i mekan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    12. novembar 2020. | 11:59

    Staford je pas za sve!!!

  • Сварог

    12. novembar 2020. | 11:51

    Заборавили сте за војску-шарпланинце...изванредни пси!

  • Ало

    12. novembar 2020. | 13:33

    Заборавили сте на Малтезере. Најбољи антистрес на свету.