• 3
 ≫ 

Da li je pametno držati ih u istoj kući: Kako se papagaji slažu sa drugim ljubimcima?

 ≫ 

Ukoliko planirate da uz papagaja nabavite psa ili mačku, odnosno da u dom gde već žive ovi ljubimci nastanite i pticu, može doći do problema

  • 3
Mačka i papagaj

Foto: Pixabay

Papagaj i drugi ljubimci - kako se slažu? Svaki ljubitelj životinja podjednako voli sve svoje ljubimce, ali da li se oni vole međusobno?

Ovo pitanje se naročito postavlja kada u istom prostoru držite ljubimce različitih vrsta. Ukoliko imate papagaja ili planirate da ga nabavite, možda se pitate kako bi se on uklapao sa drugima. Da li je bezbedno da papagaj i drugi ljubimci budu zajedno? Najkraći odgovor bi bio ne, ali ima izuzetaka, piše apetit.rs.

Ukoliko planirate da uz papagaja nabavite psa ili mačku, odnosno da u dom gde već žive ovi ljubimci nastanite i pticu, može doći do problema. Naime, pas i mačka su prirodne grabljivice, i u njihovoj prirodi je da love ptice. Ukratko: veća je verovatnoća da će vaš pas ili mačka pokušati da smažu vašeg papagaja, nego što će ga zavoleti.

Međutim, od svakog pravila postoji i izuzetak, a i ukoliko imate druge vrste životinja, kao što su morsko prase ili ribice, neće biti problema.

Nije samo “lovački” aspekt državanja više ljubimaca problem. U svetu životinja postoje razne zoonoze - bolesti koje se mogu prenositi redom između ptica, pasa i mačaka.

Ptice su veoma osetljive životinje, a pogotovo kada je reč o određenim virustima i bakterijama. Neke od njih mogu čak biti i pogubne po vašu pticu.

Ovo je nešto na šta želite da obratite pažnju pre nego što papagaj dođe u vaš dom.

 

Šta ako ne mogu stalno da nadgledam ljubimce?

Svakom ljubimcu je potrebna pažnja, pa čak i nadzor - na taj način se životinja povezuje sa svojim vlasnikom, a vlasnik može videti kako ljubimac napreduje. U domaćinstvu sa nekoliko vrsta životinja to može biti problem. Moraćete da se posvetite vašeoj ptici kako bi se ona navikla na vas, ali se onda može desiti da se drugi ljubimci osete zapostavljeno.

Sa druge strane, imajući u vidu priču sa početka, možda će biti potreban određeni nadzor kako biste bili sigurni da niko od ljubimaca neće biti povređen. Imajte to na umu i razmislite kako se uklapate u takav raspored.

 

Radite od kuće?

To je odlično za vaše ljubimce. Uvek ćete moći da proverite kako se ponašaju međusobno, ali i kako se odvijaju njihove svakodnevne navike.

 

Često idete na poslovna putovanja?

Držanje različitih ljubimaca verovatno nije najbolja opcija za vas.  Nije sve u zbližavanju sa ljubimcem - ukoliko niste u prilici da nadgledate kako se ostali ljubimci ponašaju prema papagaju, moguće je da će “proraditi” njihov urođeni instinkt te da će ptica završiti kao ručak. Sve ovo su činjenice koje bi trebalo da imate u vidu ukoliko se odlučite da uzmete papagaja, a imate već nekog drugog ljubimca. Ptice su sjajni družbenici, ali samo kada imaju sve uslove koji su im potrebni.

Video: Da li ste čuli kako papagaj šalje poljupce?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    25. decembar 2020. | 23:02

    Imam macu Cici,pudla Beku i papagaja nimfu Koka,svi su jedna srecna divna porodica,cak se i druze i sve nas ukućane usrecuju i zabavljaju.Divno bi bilo kada bi se neki ljudi ugledali na njih😉😂

  • Igor

    25. decembar 2020. | 14:47

    Pravo pitanje je kako se papagaji slažu sa zatvorenim prostorom, bučnim ljudima i decom. Što se tiče drugih životinja to im je najmanji problem

  • Prijatelj

    25. decembar 2020. | 16:03

    Ovako. Imam najboljeg mačka najboljeg prijatelja Ogi moj mali veliki pas. Ribicu u akvarijumu i dva prelijepa papagaja . Vjerujte mi da svi zajedno borave u dnevnom boravku i niko nikog ne dira niti ima kakvih znakova da će se nešto ružno desti.