• 2
 ≫ 

Vaši ljubimci ne smeju da jedu svu hranu: Ovo su namirnice koje su štetne za pse

 ≫ 

Svaki vlasnik bi trebalo da zna šta nije dobro za njegovog ljubimca

  • 2
pas, kuče, hrana Pixabay.com

"Samo jedno parčence čokolade, pa šta mu može biti od toga?!"

Ukoliko ste bar jednom čuli sebe da izgovarate ovu rečenicu, ovo je tekst za vas. Naši ljubimci zaslužuju da brinemo o njihovom zdravlju i formi, a tu spada i znanje koju hranu im nikako ne smete davati.

Koje su poznate štetne namirnice za pse

Podjednako nam je važno da pas bude zdrav, kao i u top formi, prenosi Apetit.rs.

Evo šta ne bi trebalo da mu dajete:

Čokolada - spada u opasne namirnice i to pogotovo tamnije i one za kuvanje. Kofein i teobromin koje čokolada sadrži su problem za varenje. Trovanje čokoladom je moguće i to čak i sa smrtnim ishodom, dok su češče povraćanje, drhtavica i dijareja.

Luk - ima izuzetno štetno dejstvo i može dovesti do nesvestice, opšteg slabljenja odnosno umora. Konzumiranje ovog povrća smanjuje prenos kiseonika kroz organizam psa.

Slatkiši - generalno su veoma štetni, pogotovo žvakaće gume. Ksilitol je zamena za šećer koja je se koristi kod dosta slatkiša, a uzrokuje nagli pad šećera kod pasa.

Pečurke - gljive i pečurke treba izbegavati, jer kao i za ljude mogu biti toksične. Postoji dosta vrsta ovakvih gljiva i često ih je veoma teško razlikovati od onih koje nisu štetne.

Limun/limeta - veoma opasna namirnica za pse jer može dovesti i do smrti psa. Veoma je toksična jer sadrži psoralen i uzrokuje drhtavicu, otežano kretanje i prestanak rada jetre.

Čaj/kafa - većina vlasnika je svesna da je ovo opasno i vodi računa da pas nema pristup, ali treba ipak pomenuti da kafa i čajevi nikako ne treba da budu dostupni psima. Negativni uticaju na rad srca i pluća, kao i hiperaktivnost su najčešće posledice.

Paradajz - sadrži alkaloid koji je štetan i često konzumiranje može dovesti do dijareje i opšteg umora psa.

Grožđe - grožđe spada u veoma opasne namirnice za pse jer i u manjim količinama može dovesti do oboljenja bubrega. Ovo se može desiti u kratkom vremenskom roku i čak dovesti do smrti psa. Iako je lista “zabranjenih” namirnica mnogo duža, mi ćemo izdvojiti one koje se najčešće daju psima u našim sredinama, ili sa kojima pas može doći u kontakt. Ne zaboravite da od vašeg veterinara zatražite kompletnu listu štetnih namirnica.

Video: Dirljiva priča o neraskidivom prijateljstvu: Veterinar spasio psa od eutanazija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    15. januar 2021. | 16:02

    Generalno psi i sami znaju sta im prija,oni imaju urodjeni instikt njuha i ukusa koje im ukazuju dali to mogu ili ne mogu jesti,sto se tice te pr irodne ishrane nema tu problema spoznaju oni brzo sta im pase,veca je bojaznost od namernog trovanja gde im stavljaju otrov u hranu koju vole i koja im prija,🐩🐕🦮🐕‍🦺