• 9
 ≫ 

Naučnici upozoravaju: I kućni ljubimci će morati da prime vakcinu protiv korona virusa?

 ≫ 

Naučnici veruju da nije isključeno da će i psi i mačke morati da budu vakcinisani protiv korona virusa

  • 9
pas i mačka

Foto: Pixabay

Otkako je počela pandemija korona virusa, vodi se rasprava o tome jesu li i kućni ljubimci rizična grupa koja može da prenosi virus i da oboli od kovida-19. Do sad su naučnici utvrdili korona virus kod nekih životinja u zoološkim vrtovima širom sveta. Zaraza je zabeležena kod tigrova i šimpanzi, ali su se koplja lomila oko toga jesu li i psi i mačke potencijalni problem.

Grupa naučnika sa nekoliko Univerziteta sad upozorava kako bi psi i mačke, baš kao i ljudi, u budućnosti možda trebalo da budu vakcinisani protiv korona virusa. Ističu da je prenos virusa sa životinja na ljude "značajan dugoročan rizik" jer može da dovede do mutacija virusa i da učini aktualna cepiva neefikasnim, piše Daily Mail.

Naučnici sa Univerziteta East Anglia, Instituta Erlham u Norvišu te Univerziteta u Minesoti upozorili su kako bi cepljenje kućnih ljubimaca moglo biti presudno za ograničavanje pandemije.

- Čini se logičnim da se razvije i vakcina za kućne ljubimce, zaista moramo biti spremni za tu mogućnost - istakao je jedan od autora stručnog članka u časopisu Virulence, Kok van Osterhout i dodao da Rusi već rade na takvom cepivu.

Do sad se u nekoliko navrata utvrdilo da su domaće mačke bile inficirane korona virusom, ali nisu imale nikakve simptome bolesti Kovid-19, što ih čini savršenim širiteljem zaraze.

- Ukoliko virus nastavi da se razvija kod životinja, a onda ponovno pređe na ljude, to bi moglo da predstavlja dugoročni rizik za javno zdravlje - smatraju naučnici i upozoravaju kako bi u takvom slučaju virus mogao toliko da mutira da se pretvori u novi, srodni, virus.

- SARS-CoV-2 može zaraziti velik broj različitih vrsta, uključujući mačke, pse, kune i ostale divlje i domaće životinje. Zato bi cepljenje domaćih životinja moglo postati ključno za zaustavljanje razvoja virusa i ponovnih pandemija - napominju autori članka.

Upozorili su i kako će biti potrebno sprovoditi stroge epidemiološke mere poput maski i distance kako bi se smanjilo širenje virusa i onemogućilo njegovo daljnje razvijanje.

Video: Bebica tako slatko zadremala na majčinom stomaku da ni mačka nije odolela da se ne pridruži

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    25. januar 2021. | 14:30

    Ja sam već vakcinisao sve svoje slepe miševe.

  • Severac

    25. januar 2021. | 13:47

    A ribice u akvarijumu, jel i one trebaju , objasnite nam molim Vasss....Ima da nas pelcuje ona Desa veterinarka iz Sekula se opet ženi

  • Neko

    25. januar 2021. | 13:46

    Inace nece moci da putuju 🤣🤣🤣