• 0
 ≫ 

Da se rastopite, ali bukvalno: Ovo su najslađe spavalice na svetu, a njihove poze su neprevaziđene

 ≫ 

Spavaju kad im se hoće i gde im se hoće

  • 0

Da su kuce velike spavalice, najbolje znaju svi oni koji ih imaju...da su najslađe spavalice znaju svi koji su ih videli kako pajke.

Psi u proseku spavaju od 14 do 16 sati dnevno, a štenci i stariji psi mogu u snu provoditi i više vremena.

Krupnije rase pasa provode više vremena u snu i polusnu, u odnosu na manje pse koje su aktivniji. Baš kao i ljudi kučići imaju svoje navike tokom spavanja, omiljeno mesto za san i odmor, kao i najčešću pozu tokom spavanja.

Nedavno naučno istraživanje sprovedeno u Mađarskoj i objavljeno u magazinu "The Royal Scientific" dokazuje da i psi imaju problema sa spavanjem, pogotovo kad su pod stresom.

- Baš kao i ljude, i pse muče razne brige zbog kojih ne mogu mirno da spavaju. Istraživanje je merilo količinu sna kod pasa koji su pre spavanja osetili pozitivne i negativne emocije. Pozitivne emocije su izazvali dodiri vlasnika, a negativne prilaženje zastrašujućeg stranca. Rezultati su pokazali da su psi izloženi pozitivnim emocijama spavali mirnijim i dubljim snom, dok su psi izloženi stresu spavali laganim i isprekidanim snom. Zanimljivo je da su psi izloženi stresu pre spavanja prosečno brže zaspali od ostalih pasa, što je vrlo slično ljudskom ponašanju - navodi se u rezultatima istraživanja.

Nismo mogli da se odlučimo za samo jednu kucu spavalicu, pa smo za vas izabrali najslađe među najslađima, a video o njima pogledajte na početku teksta.

Video: Hiljadu i jedan bernardinac: Ova zimska idila je dokaz da raj na zemlji zaista postoji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari