• 3
 ≫ 

Budite oprezni ukoliko ljubimce vodite sa sobom na praznovanje u prirodu: Opasnost vreba iz trave

 ≫ 

Stručnjaci kažu da je prevencija najvažnija, a postoji više načina na koje možete da smanjite mogućnost da se krpelj zakači za vašeg psa

  • 3
Zlatni retriver, pas, kuče

Foto: Pixabay

Pred nama je praznični vikend, koji će mnogi zbog korona virusa provesti u prirodi, pa je zato neophodno da obratite pažnju na neprijatelja koji vreba iz trave, ali i sa drveća - krpelje.

Krpelji mogu biti opasni po ljude, ali i naše ljubimce, jer mogu da prenesu zarazne bolesti. Kako je Telegraf.rs ranije pisao, ove godine je zaraženo čak 20 odsto krpelja.

Doktor Ivan Aleksić, pomoćnik direktora za Službu za biocide i programe medicinske ekologije u Zavodu za biocide i medicinsku onkologiju podsetio je da na pojedinim lokacijama stalno ima zaraženih krpelja koji prenose Lajmsku bolest, počev od Ade Cignalije, Topčidera, Bojčinske i Lipovačke šume...

Najviše borave u travnatim, žbunastim zajednicama (šume, stepe, savane, parkovi) i ruderalnim staništima. Lako se prilagođavaju različitim uslovima sredine, tako da neke vrste mogu da žive u objektima za smeštaj i boravak životinja, kao i u stambenim objektima. Česti su na mestima gde je velika fluktuacija životinja.

Najčešći domaćini krpelja su sisari, pa zato ne bi bilo loše da da zaštitite i vaše ljubimce, ukoliko planirate da ih vodite sa sobom ovog vikenda u prirodu. Stručnjaci kažu da je prevencija najvažnija, a postoji više načina na koje možete da smanjite mogućnost da se krpelj zakači za vašeg psa.

Prvi način jeste kupovina ogrlica ili sprejeva koji štite kućne ljubimce od krpelja. Posavetujte se sa veterinarom koja opcija je bolja za vašeg psa.

Naravno, i pored toga, neophodno je da pre ili po povratku kući, dobro pregledate svog ljubimca. Da biste lakše pregledali dlaku i kožu psa, koristite češalj, jer će vam ovo omogućiti da krpelja uklonite ukoliko se još nije zakačio za životinju. Prilikom pregleda posebnu pažnju obratite na uši, njušku, vrat psa, unutrašnjost butina i predeo oko prstiju na šapama, jer se na tim mestima krpelji često kače.

 

Šta ako ne možete da vodite psa kod vetarinara

Ukoliko i pored mera prevencije nađete krpelja na psu, savet je da nikako ne pokušavate da ga uklonite sami, već da se obratite veterinaru. Za slučaj da se udaljeni od veterinarske ambulante i prinuđeni ste da sami uklanjate krpelja, ove stvari morate da znate:

- Nikako nemojte polivati krpelja uljem, benzinom, ili bilo kakvom tečnošću

- Nikako nemojte da prinosite plamen sveće ili šibice misleći da će dim da otera krpelja. To se svakako neće dogoditi, a možete ozbiljno da povredite psa

 

Kako se uklanja krpelj

Pre nego što krenete u proces uklanjanja krpelja, pripremite pribor - pincetu i kutijicu u koju ćete odložiti krpelja.

Pincetom uhvatite krpelja što bliže površini kože i povucite naviše laganim ali sigurnim pokretom ruke, bez uvrtanja. Nastavite da povlačite krpelja lagano naviše, sve dok ne uspete da ga odstranite. Nakon što ste odstranili krpelja, stavite ga u unapred pripremljenu kutijicu, kako biste mogli da ga odnesete na analizu i proverite da li je zaražen.

Potom očistite mesto ujeda alkoholom. Obavezno redovno proveravajte mesto uboda i ponašanje psa narednih dve nedelje, a ukoliko primetite bilo kakve promene u njegovom ponašanju poput gubitka apetita, pospanosti, potištenosti i slično, odmah se obratite veterinaru.

 

Šta ako niste uspešno uklonili krpelja?

Ukoliko ste prilikom vađenja krpelja uvrtali pincetu, moguće je da ćete otkinuti samo telo, a da će glava krpelja ostati u koži psa. Samim tim, vaš pas je i dalje ugrožen od zaražavanja, pa je zato najsigurnije da psa odvedete veterinaru.

Video: Najviše zaraženih krpelja u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    30. april 2021. | 13:20

    Izletiste, setamo sa decom malom vecom. Gospoda setaju pse bez korpe sa osmehom pricaju nece. Zalosno. Skoro smo svi otisli.Neka setaju kucne ljubimce mi decu ce da zatvaramo u sobe nije problem.