• 0
 ≫ 

Zašto se kaže da mačke imaju 9 života?

 ≫ 

Ukoliko krenete u posetu mačkoljupcima u raznim krajevima sveta, uočićete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih "lavova"

  • 0
Crna mačka

foto: pixabay.com

Kada su u pitanju mačke, postoje brojna verovanja i mitovi o njihovom uticaju na život ljudi. Osim priča o crnim mačkama, tvrdi se i da mačke imaju devet života. Zašto se to kaže i ima li tu istine?

 

Odakle potiče poznato verovanje o 9 života

Ukoliko krenete u posetu mačkoljupcima u raznim krajevima sveta, uočićete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih "lavova", piše apetit.rs.

Međutim, ono što se razlikuje je broj života koje mačka navodno ima.

Negde je taj broj devet kao što je to slučaj kod nas, a negde je recimo sedam ili šest. Sve zavisi od lokalnih priča i običaja.

Ukoliko baš analiziramo odakle broj devet čitavoj ovoj priči, postoji dve mogućnosti. Jedna je da legenda o devet mačjih života potiče iz Kine, gde se ovaj broj smatra srećnim. Druga mogućnost je da je priča krenula iz Egipta, gde su mačke veoma cenjene i izjednačavaju se sa božanstvom. Naime, vrhovni egipatski bog Ra često je prikazivan u obliku mačke, a po legendi on je stvorio još osam vrhovni bogova iz svog tela.

 

Odakle mački nekoliko života?

Sada kad znamo odakle ideja o broju devet, da vidimo odakle ideja o nekoliko mačjih života. Legenda je najverovatnije potekla od predanja da se mačka uvek dočeka na noge, da je izdržljiva, da se brzo oporavlja, i da se svaki put "vrati" među žive.

Međutim, iako mačke jesu prilično spretne životinje, one su i dalje podložne povredama i gubljenju života kao i sve druge životinje. Zbog toga je važno voditi računa o njihovom zdravlju i blagostanju, kao što je slučaj i sa ostalim ljubimcima.

Video: Mačka skrivena ispod haube prešla hiljade kliometara i to u vojnom vozilu: Ovo je maca 007

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari