• 0
 ≫ 

Ko bolje uči, štenci ili matori ljubimci: Da li dresura odraslog psa ima efekta?

 ≫ 

Saznajte kada je najbolje da krenete sa dresurom psa i da li je istina da štenci bolje uče od starijih pasa

  • 0
Doga, pas

Foto: Pixabay.com

Davno je prošlo vreme kada su vlasnički psi bili non-stop vezani na lancu, ili slobodno šetali kroz komšiluk bez kontrole, nedresirani i ne toliko vaspitani.

U poslednje vreme misija mnogih vlasnika pasa je da svom ljubimcu obezbedi bar osnovni trening, kako bi pas bio socijalizovan, poslušan i naučen da pazi na svoju i vlasnikovu bezbednost. Da li je bolje trenirati samo štence ili je moguće treniranje odraslog psa?

 

Da li treniranje pasa zavisi od uzrasta

Ukoliko pitate stručnjake za treniranje pasa, oni će vam objasniti da uspešnost dresure pasa zaista zavisi od uzrasta ljubimca, piše apetit.rs. U načelu, što ranije krenete sa dresurom, rezultati će biti bolji.

Mlađi psi brže prihvataju informacije, imaju više snage, okretniji su. To uglavnom presuđuje da se vlasnici odluče da psa daju na dresuru u mlađem životnom dobu.

 

Koliko mlado je premlado?

Štenci počinju da usvajaju informacije odmah po rođenju, što će reći da oni zapravo odmah kreću sa treningom. Ipak, stručnjaci predlažu da se sačeka da štene napuni šest nedelja, jer tada kreće period sekundarne socijalizacije.

 

Da li je moguća dresura odraslog psa

“Ne možete naučiti starog psa novim trikovima” - glasi poznata poslovica, ali da li je to zaista istina? Iako se početak treniranja, kao što smo već naglasili u prethodnom odeljku, vezuje za raniji period psećeg života, postavlja se pitanje da li je moguće trenirati i malo starijeg psa.

Naime, iako je starijem psu možda potrebno malo više vremena, i on može da nauči komande i trikove.

Specifično kod treniranja odraslog psa je što morate uzeti u obzir i njegovo zdravstveno stanje, odnosno fizičku formu.

Stariji psi mogu imati problem sa artritisom, čime je treniranje otežano, ali svakako je moguće uvesti osnovne komande. Zaključak je da je odraslog psa ipak moguće naučiti novim trikovima. Da li ćete pokušati?

Video: Bio je opasan pas kad je stigao u azil, a onda su shvatili da je gluv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari