• 1
 ≫ 

Studija pokazala koji ljubimci su podložniji koroni, psi ili mačke

 ≫ 

Antitela registrovana su kod osam odsto testiranih mačaka i kod manje od 1 odsto pasa

  • 1
pas i mačka Foto: Pixabay

Kućne mačke su podložnije korona virusu od pasa, pokazuje najnovija studija. Istraživači sa Univerziteta u Minesoti ispitivali su rasprostranjenost SARS-CoV-2 kod najpopularnijih ljubimaca - pasa i mačaka i zaključili da čak osam odsto mačaka ima antitela na virus, što govori da su verovatno bile zaražene, prenosi Daily Mail.

S druge strane, manje od jedan odsto pasa je imalo antitela, što govori da su manje podložni virusu od krznenih lepotica.

Hin Li, koautor studije kaže da bi ovo otkriće moglo da bude od velikog značaja za zdravlje ljudi ali i njihovih ljubimaca.

U studiji su ispitani uzorci krvi 239 mačaka i 510 pasa, u periodu od aprila do juna 2020. godine.

Dva nova serološka testa trebalo bi da pokažu prisustvo antitela, koja indikuju da je životinja prethodno preležala virus. Testovi su pokazali da čak 8 odsto mačaka ima antitela, a ista su registrovana kod manje od 1 odsto pasa.

- Rezultati će pomoći da se razjasni prevalenca prenosa ovog koronavirusa među kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima - rekao je Jujing Liang, koautor studije.

Tim naučnika sada proučava podatke prikupljenje u ostalim mesecima 2020, kada je zabeležen pik u broju obolelih širom sveta. Ova studija objavljena je nedugo nakon holandske studije, koja pokazuje da je korona virus čest kod ljubimaca ukoliko su njihovi vlasnici oboleli od korone.

Naučnici su uzeli 310 briseva od ljubimaca u 196 domaćinstava gde je najmanje jedna osoba obolela od korone.

Šest mačaka i sedam pasa imali su pozitivan PCR test, dok su kod još 54 registrovana antitela.

Vlasnici koji kovid-19 prenose na kućne ljubimce predstavljaju „zanemarljiv rizik po javno zdravlje“, ističu istraživači, ali navode da postoji mogućnost da oni postanu "rezervoar" i ponovo ga prenesu ljudima nakon što virus napusti ljudsku populaciju.

Video: Ovim njuškicama neće promaći nijedna zaražena osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari