• 0
 ≫ 

Nevolje u akvarijumu: Kako da znate da li su vam ribice bolesne i kako da ih lečite

 ≫ 

Bolesti u akvarijumu se mnogo brzo šire, zbog specifičnosti same sredine, pa se može desiti da kada primetite bolest kod jedne ribice, bude kasno za lečenje

  • 0
Akvarijum, ribice Foto: Unsplash

Razmišljate da nabavite akvarijum sa ribicama, ili ga već imate i tražite dodatne savete? Važno je znati da zdravlje i zadovoljstvo akvarijumskih ribice direktno zavisi od postupaka kao što je čišćenje i održavanje akvarijuma za ribice, ali šta kada ipak dođe do problema? Evo šta da uradite kada se pojave bolesti akvarijumskih ribica.

Koje su najčešće bolesti akvarijumskih ribica

Bolesti u akvarijumu se mnogo brzo šire, zbog specifičnosti same sredine, pa se može desiti da kada primetite bolest kod jedne ribice, bude kasno za lečenje. Još jedna specifičnost bolesti kod akvarijumskih ribica je da se bolesne ribice nalaze u stanju stresa, pa mogu početi da napadaju ostale i tako ih ugrožavaju, piše apetit.rs.

Međutim, hajde da prođemo kroz najvažnije vrste bolesti akvarijumskih ribica i da bolje upoznamo “neprijatelja” da bismo ga se lakše rešili. Sva ova oboljenja možemo podeliti na parazitska, bakterijska, gljivična i virusna (koja su veoma retka).

Parazitska oboljenja - kao što i samo ime kaže, ova oboljenja izazivaju paraziti koji se nastanjuju u telu ribice. Najpoznatija oboljenja iz ove grupe je baršun i bolest belih tačkica. Prvi simptomi vezuju se za izgled ribe, koji se menja. Mogu se rešiti ukoliko se reaguje na vreme.

Gljivična oboljenja - obično se javljaju uz bakterijska, sa padom imuniteta, lošim kvalitetom vode i slabom filtracijom. Primeri za gljivične bolesti kod akvarijumskih ribica su raspadanje peraja, trbušna vodenica, ispupčeno oko, columnaris.

Bakterijske infekcije - izazivaju ih bakterije, a najopasnija infekcija je riblja tuberkuloza. Ovde je reč o zoonozi - bolesti koja može da se prenese i na čoveka, i čak i kod njega izazvati ozbiljne posledice. Riblja tuberkuloza je unutrašnja infekcija, pa dok se primeti obično bude prekasno.

Kako se boriti protiv bolesti u akvarijumu

Ukoliko razmislimo o uzrocima ovih bolesti, oni često idu “peraje pod peraje” sa neadekvatnom higijenom akvarijuma, lošom filtracijom, slabim imunitetom akvarijumskih ribica i neadekvatnom ishranom. Baš iz tog razloga je najvažnije da redovno održavate akvarijum.

Druga najvažnija stvar je da treba da budete spremni na pojavu bolesti. Svaki akvarista trebalo bi da ima osnovne lekove, karantinski akvarijum, so i slično.

Evo konkretnih predloga kako možete da reagujete u slučaju bolesti kod akvarijumskih ribica:

Karantinski akvarijum - služi za izolovanje bolesne ribice kako bi se primenio odgovarajući tretman za ozdravljenje.

Kupka - stavljanje ribice u posudu sa vodom gde je rastvorena so ili neki lekovi. Obratiti pažnju na dužinu i koncentraciju kupke, jer se razlikuje za različita oboljenja.

Povećanje temperature - može da posluži dobro u borbi protiv nekih parazita. Isključivo je primenljiva u čistim akvaraijumima, sa dosta kiseonika. Za sve vreme povećanja temperature pratiti ponašanje ribice, kako ne bi došlo do neželjenih ishoda.

Lekovita hrana - služe najčešće za borbu protiv unutrašnjih parazita, i predstavlja mešavinu hrane i lekova. Takođe, neke bolesti moguće je uočiti na osnovu izgleda i ponašanja, pa je veoma važno da pratite kod svojih ljubimaca.

Video: Legenda o Čudovištancetu: Niko ga nije hteo pa je ova akvarijumska ribica izgubila boju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari