• 0

Neophodna zaštita životinjama tokom vrućina: One mogu dobiti toplotni udar, simptomi kao i kod ljudi

Da ne bi došlo do neželjenih posledica, životinje treba zaštiti od posledica vrućina, kako se štite i ljudi

  • 0

Foto: Miloš Dojčinović / Telegraf.rs

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju i visoke temperature, kako ljudima, tako smetaju i životinjama i mogu ugroziti njihovo zdravlje.

Sve vrste životinja mogu dobiti toplotni udar, a kako kaže veterinarka Klara Ćurčin, i simptomi koje imaju su isti, prenosi Tanjug.

- Obično počinje s dahtanjem, s početkom mirovanja jer životinja pokušava da se na neki način istinktivno ohladi - rekla je Ćurčinova za Tanjug.

Dodaje da ako životinja sama uspe da se ohladi, organizam se vraća u normalu, ali mogu ostati posledice koje vlasnik i ne vidi.

- Zato je apsolutno preporuka da se životinja - pas, mačka, konj, koja god vrsta, odvede kod veterinara - ističe Klara Ćurčin.

Da ne bi došlo do neželjenih posledica, životinje treba zaštiti od posledica vrućina, kako se štite i ljudi.

Doktorka Ćurčin kaže da ono što prija vlasniku, to prija i njegovom kućnom ljubimcu, nebitno da li je u pitanju pas, mačka, hrčak i dodaje da ako se  preporučuje ljudima da nema ekstremnih aktivnosti između 10.00 pre podne i 17.00 po podne, onda to važi i za životinje.

- Ne treba preterano ohladiti prostoriju, ne treba direktno iz prehladne prostorije izaći na 40 stepeni. Kretanje je neophodno, ali nije obavezno onoliko koliko se radilo i kada je 20 stepeni napolju - kaže doktorka Ćurčin.

Prema njenim rečima, veterinari obično preporučuju da se životinjama desetak odsto smanji regularan obrok zbog smanjenog kretanja i da se ne izlažu ektremnim treninzima.

- To znači da ne treba da sednete na klupu u hladu, a vašem kučetu bacate lopticu da se istrči - kazala je Klara Ćurčin.

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima