• 0
 ≫ 

Oni su džinovi, ali i najveće dobrice: Divovske su snage, ali toliko nežni da su "dadilje" deci

 ≫ 

Nadimak te rase je "pas dadilja". Još od viktorijanskog doba tim psima se poveravalo čuvanje dece. Bili su odgovorni za nadgledanje i brigu o mlađoj deci

  • 0
Newfoundland pas Foto: Shutterstock

Njufaundlend je velika i snažna rasa pasa koja je dobila ime po mestu svog nastanka - regiji u Kanadi. Ti psi najčešće su imali ulogu pomagača lokalnim ribarima i drvosečama. Glavni zadatak im je bio da pomognu ribarima s mrežama i drvosečama s izvlačenjem stabala iz šume.

Ti psi su veliki, i to zaista veliki. Prosečna visina im je od 56 do 76 cm, a mogu da teže do 80 kilograma. Najveći zabeleženi primerak imao je zapanjujućih 120 kilograma!

Oni su predviđeni za rad - imaju nepokolebljivu radnu etiku i prilagodiće se radu na kopnu ili na moru. Izuzetno dobro reaguju na naredbe i imaju želju da udovolje svom vlasniku i te osobine čine ih odličnim radnim psima, kao i fenomenalnim kućnim ljubimcima.

Ti nežni divovi zaista su ogromni, ali izuzetne maze i veoma su ljupki. Stvaraju jaku povezanost sa svojom porodicom, posebno s decom.

Iako su ti psi veoma nežni prema svojim gazdama, ne bi bilo najmudrije podceniti njihov zaštitnički instinkt. Oni su, takođe, veoma hrabri i neće oklevati da zaštite svoje gazde ako procene da su u neposrednoj opasnosti.

Mnogo ljudi ne zna da ova rasa ima nekoliko dozvoljenih boja, koje se spominju i u standardu te rase. To uključuje crnu, sivu, belu s crnim oznakama i smeđu boju.

Poznata činjenica je da toj rasi B-lokus određuje boju. Crna boja je dominantna i smeđi primerci nastaju zbog recesivnih gena.

Ti psi su prirodno nadareni plivači. Oni naprosto obožavaju vodu i u svojoj istoriji su radili u vodi ili u blizini vode.

Imaju izuzetno velike šape, a baš poput pataka, imaju plivaće kožice. To im omogućuje da plivaju s lakoćom. Veliki mišići i dvostruka dlaka pomažu im da lakše plutaju i orijentišu se i u teškim uslovima.

Nadimak te rase je "pas dadilja". Još od viktorijanskog doba tim psima se poveravalo čuvanje dece. Bili su odgovorni za nadgledanje i brigu o mlađoj deci.

Njihova reputacija kao nežnih, zabavnih, punih ljubavi i brižnih pasa obišla je ceo svet te a to ih i dan danas preporučuje kao jedne od najboljih kućnih ljubimaca. Ti psi dokazali su nebrojeno mnogo puta da im se može u potpunosti verovati kada su u pitanju deca.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari