• 0
 ≫ 

Da li je normalno da mačka ima kuglice od dlaka u želucu, i kako joj pomoći kad krene da ih izbacuje

 ≫ 

Kuglice od dlake kod mačaka, kao što i samo ime kažu, predstavljaju gomilice dlake koje maca proguta, a koje se nakupljaju u želucu životinje

  • 0
Mačka

Foto: Pixabay/Ilustracija

Svakom vlasniku mačke je na početku bilo potrebno malo vremena da se navikne na čudne mačje rutine, a jedna od njih je isklašljavanje dlaka.

Ova potreba mačaka se javlja usled gomilanja dlake prilikom obavljanja svakodnevnih procesa čišćenja krzna, i nema mačke koja to ne radi. Kako nastaju kuglice od dlake kod mačaka (trihobezoari) i kako vašem ljubimcu da pomognete da ih izbaci čitajte u nastavku.

 

Šta su i kako nastaju kuglice od dlake kod mačaka

Kuglice od dlake kod mačaka, kao što i samo ime kažu, predstavljaju gomilice dlake koje maca proguta, a koje se nakupljaju u želucu životinje. Mačke unose dlaku dok uređuju svoje krzno, i to čak dve trećine opale dlake, piše Apetit.rs.

Što se mačka više linja, biće i više dlaka - međutim, kod kućnih mačaka koje stalno borave u stanu linjanje je konstantno i nije svedeno na određene sezone.

To se javlja zbog ustaljene temperature spoljašnje sredine, pa je maca zaštićena od prekomernih vrućina ili hladnog vremena.

Kuglice od dlake kod mačaka se najčešće javljaju kod dugodlakih ili poludugodlakih rasa, međutim i kratkodlake mačke mogu “patiti” od ovog problema.

Na formiranje trihobezoara mogu uticati i brojni faktori kao što je hrana - da li je bogata vlaknima ili ne, kao i fizička aktivnost - što se maca više kreće zdravija je.

 

Zbog čega su kuglice od dlake kod mačaka problematične?

One se nakupljaju u digestivnom sistemu mačke, i kao strano telo iritiraju želudac, sprečavaju slobodan protok sadržaja creva i izazivaju povraćanje.

Ovakve iritacije dalje mogu onemoguće pravilno vršenje nužde, pa i određene infekcije u zavisnosti da li kuglice od dlake stoje u jednjaku ili prolaze dalje.

 

Izbacivanje dlaka kod mačaka - kako pomoći?

Povraćanje kuglica od dlake viđa se redovno - kreće se od kašljanja i grčenja u pokušaju da se izbaci progutana dlaka.

Ovo samo po sebi je naporan proces i potrebno je da vidimo kako da ga olakšamo. U idealnim uslovima, mačka dlaku izbacuje putem izmeta, i tako se izbegavaju brojni zdravstveni problemi, od kojih smo neke od njih već naveli. Alternativa je povraćanje.

Najviše što možete da uradite je da obezbedite specijalnu hranu koja pomaže smanjenju formiranja kuglica, a zatim i koja pomaže kod izbacivanja dlake tako da se ona više izbacuje prirodno putem izmeta umesto povraćanjem.

Iako postoje brojni “prirodni lekovi” kao što je davanje ulja maci, nema potrebe za time jer tako možete narušiti proces varenja i uglavnom izazvati dijareju kod životinje.

Izbacivanje dlake se mora dogoditi, i vi kao vlasnik morate pratiti ponašanje mace, ali i obezbediti joj hranu koja će joj u ovom procesu pomoći. Ukoliko primetite bilo kakve simptome kao što je pad apetita, manjak energije, pojava krvi prilikom iskašljavanja, odmah se obratite veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari