• 1
 ≫ 

Prosto je neverovatno kako se savijaju: Kako su feretke tako fleksibilne?

 ≫ 

Mogućnost njihove kičme da se toliko savija je način kako su se one evolutivno prilagodile svojim uslovima života

  • 1
Feretka tvor Foto: Pixabay

One su vitke, one su živahne, one su savitljive - one su feretke.

Ove simpatične životinjice plene svojim interesantnim izgledom, i karakterom koji prosto oduševljava sve oko njih. Zbog svog karakterističnog tela one su veoma fleksibilne, pa prosto ne možemo a da se ne zapitamo: imaju li one uopšte kičmu?

Da li feretke imaju kičmu?

Feretke (američki tvorovi) su veoma elegantne, ali i veoma fleksibilne. Možete da ih uzmete i i “savijete na pola”, okrećete i obrćete i one na to gledati kao na svaku drugu aktivnost. Verovali ili ne, feretke spadaju u grupu kičmenjaka, što znači da zapravo imaju kičmu. Ali, kako se feretke razikuju od nas pa uspevaju da budu baš toliko savitljive?

Rekli smo da feretke imaju kičmu, koja se proteže celom dužinom tela. Međutim, za razliku od kičme kod čoveka, njihova je veoma fleksibilna. Zato su one tako savitljive, prenosi apetit.rs.

Mogućnost njihove kičme da se toliko savija je način kako su se one evolutivno prilagodile svojim uslovima života. Konkretno, to im pruža mogućnost da jure glodare kroz podzemne tunele koji su oni iskopali, kada love. Takođe, ova fizička karakteristika im omogućava i da brzo menjaju pravac dok trče.

Da li feretke mogu da slome kost

Okej, sada znamo da feretke zapravo imaju kičmu, ali i dalje nam je sumnjiva tolika fleksibilnost njihovog tela. Ukoliko su baš toliko savitljive, da li one zapravo mogu da slome kost? I na to pitanje postoji odgovor.

Iako se smatraju veoma savitljivim, zabluda je da feretke ne mogu da dobiju prelome. Divlje feretke često imaju prelome kostiju, ali uglavnom uspevaju to da prežive. Ako imate feretku i slutite da je slomila kost, naša preporuka je da je odmah odvedete kod veterinara. Uz adekvatnu negu, vaš ljubimac ima velike šanse da prebrodi tu nezgodu.

Ukoliko ste od nedavno vlasnik ove preslatke životinje, ili planirate da je gajite, biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na čudnu savitljivost kojom se odlikuje američki tvor. Međutim, neka vas to ne brine.

Feretke prosto tako funkcionišu i njih to ne boli. Bilo kako bilo, ne preporučujemo vam da isprobavate iste “vežbe” koje feretke praktikuju.

Video: Zato je glavni baja u svojoj vrsti: Polarni medved ulovio irvasa u vodi i izneo ga na obalu zubima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari