• 0
 ≫ 

Pseće uši i sve njihove tajne: Čulo sluha, ili nešto više?

 ≫ 

Da li ste nekada primetili da vaš ljubimac pada u stanje nalik transu ili snu, kada mu masirate ili trljate uši?

  • 0
Pas francuski buldog uši

Foto: Pixabay.com

Kada gotovo svaki svoj dan provodite sa vašim psom, počnete da primećujete i razne detalje, na primer: način na koji vaš pas hoda, kako pokazuje sreću i naklonost, gde drži svoje šape dok spava, ili način na koji mrda svojim ušima. Sve su to neke stvarčice koje naše pse čine našim najboljim četvoronožnim prijateljima. Ovoga puta otkrivamo koje to tajne kriju pseće uši.

Evo po zbog čega su one zanimljive!

 

Po čemu su specifične pseće uši

Osim što su veoma simpatične, kojeg god da su oblika ili veličine, veoma su inervisane. Mreža nerava koja kreće od psećih ušiju račva se dalje do ostalih unutrašnjih organa, i do njih šalje impulse kroz celo telo. Ova "mapa tela" koja se nalazi u ušima može biti odličan "alat" da se psu pomogne, ili da se ugodi, jer su pseće uši baš zbog dobre inervacije, veoma osetljive na dodir, prenosi Apetit.rs.

 

Zašto psi toliko vole masažu ušiju

Da li ste znali da pas može postati zavisan od masaže ušiju? Tako je, dobro ste pročitali! Da li ste nekada primetili da vaš ljubimac pada u stanje nalik transu ili snu, kada mu masirate ili trljate uši? Nervni impulsi koji se šalju prilikom ovog procesa pomažu lučenju endorfina - hormona koji deluje protiv bola i poboljšava raspoloženje. Kod čoveka se ovaj hormon luči prilikom vežbanja, a kod naših četvoronožnih prijatelja baš u toku trljanja ušiju. Sve to čini da se vaš pas oseća opušteno i veoma srećno.

pas ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kada masirate ili trljate pseće uši, on u stvari postaje omamljen usled lučenja navedenog hormona. Takođe, masiranjem psećih ušiju se zadovoljava njihova potreba za pažnjom i komunikacijom sa vlasnikom.

 

Infekcije ušiju kod pasa - razlog za brigu

Zbog načina na koji se pseće uši savijaju - zbog njihovih prevoja i položaja, one postaju veoma sklone infekcijama. Protiv njih se najlakše bori preventivno - redovnim čišćenjem ušiju. Međutim, ukoliko vaš pas pokazuje određene simptome, ili negoduje prilikom redovnog češkanja ili masaže ušiju, sva je prilika da je do infekcije već došlo. U tom slučaju, obavezno se obratite veterinaru. Saznali smo koje sve tajne kriju pseće uši, kao i zbog čega naši psi toliko vole masažu ušiju. Ne zaboravite da upriličite jednu takvu masažu vašem psu već danas. Sigurni smo da će mu se to mnogo svideti!

Video: Mislio je da će večnost provesti sam, a onda su se pojavili oni i usvojili ga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari