• 2
 ≫ 

Grebalice za mačke, da li su zaista neophodne?

 ≫ 

Grebalice za mačke umeju biti skupe pa se mnogi vlasnici pitaju da li se zaista isplate?

  • 2
Mačka, grebalica za mačke

Foto: Pixabay

Svaki mačkoljubac će potvrditi: mačkama ćemo sve dati. Volimo da ih mazimo i razmazimo, a one nam ponekad i uzvrate. U sklopu najnovijih trendova kod vlasnika mačaka polako se “uvlače” i grebalice za mačke, koje do skoro nisu bile toliko popularne na našem prostoru. Koja je njihova svrha i da li su zaista potrebne? Da li stvarno pomažu kod grebanja nameštaja?

Za razliku od mnoge druge opreme za mačku, nakon toaleta grebalica je definitivno nešto najkorisnije. Reč je o korisnom predmetu koji je više od igračke, ili aksesoara za vašu ljubimicu.

Čemu grebalica u stvari služi?

Kao što je poznato, mačke su prirodno vešti lovci i naviknute su na različite aktivnosti kako bi taj svoj imidž održale. Između ostalog, one imaju potrebu da često grebu (nameštaj) svojim kandžama. Zbog čega je to tako?

Pre nego što vašu mačku prozovete uništiteljem nameštaja, znajte da postoji nekoliko razloga zbog čega mačke grebu, piše apetit.rs.

Obeležavanje teritorije - uz kandže se nalaze žlezde koje luče miris kojima mačke obeležavaju svoju teritoriju.

Fizička aktivnost - prilikom grebanja mačke se istežu i tako jača svoje mišiće.

Umanjenje stresa - primetno naročito kod mačaka koje žive u stanu, usled nemogućnosti izlaženja. Tada se dešava grebanje nameštaja.

 

Kako grebalice pomažu?

Grebalice za mačke će skrenuti pažnju mački sa nameštaja tako što će preuzeti “ulogu” predmeta za grebanje. Dakle, upotreba grebalica će zadovoljiti poriv vaše mace za grebanjem, tako što će fokus mačke preusmeriti sa vašeg nameštaja na samu grebalicu.

Postoje razne vrste grebalica i na vama je da pronađete odgovarajuću za vašu ljubimicu. Najbolja praksa kaže da je najdelotvornije postaviti nekoliko grebalica po stanu, kako bi mački uvek bile dostupne.

Takođe, vodite računa da je grebalica teža od vaše mačke, kako je ona ne bi srušila na nju. Tada može doći čak i do nekih povreda.

 

Da li se zaista isplate?

Grebalice za mačke umeju biti skupe - da li nam se zaista isplate? Odgovor je da ne možete znati dok ne probate. Najvažnija prednost grebalica je što mačkama skreću pažnju sa nameštaja, i zbog toga su veoma korisne.

Međutim, dešava se da neke mačke budu potpuno nezainteresovane za grebalicu, te nastave da grebu nameštaj. Pravilo ne postoji.

U svakom slučaju, ukoliko se vaša mačka navikne da koristi grebalicu, ona će vam se potpuno isplatiti. Kako biste zainteresovali mačku da koristi grebalicu, najbolje je da je postavite u prostoriju i na mesto gde maca najčešće boravi, ali i kao što smo već rekli: da uzmete bar dve grebalice.

Ako nas pitate, grebalica za mačke je obavezan “deo nameštaja” u domu svakog mačkoljupca.

Video: Vlasnici prestravili mačke, a od sada će spavati sa jednim okom uvek otvorenim: Nisu shvatile šalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    24. januar 2022. | 12:51

    Мачке и пси нису за затворен простор. Њима треба слобода кретања а не седење поред радијатора испред телевизора.

  • Mare

    25. januar 2022. | 09:11

    Pa i ljudima treba isto to.Samo sto nas je civilizacija unistila.