• 1
 ≫ 

Šta raditi kada mačka odbacuje mačiće?

 ≫ 

Iako nama deluje čudno što mačka odbacuje mačiće, ona to radi po instiktu i uglavnom sa nekim razlozima

  • 1
Mačka, mačići Foto: Pixabay

Koliko god da je život lepši i ispunjeniji sa ljubimcima, nije sve med i mleko. Ponekad možemo zaboraviti da je ipak reč o životinjama koje na kraju rade prema svojim instinktima.

Imajući to na umu, nekad se susrećemo sa situacijama koje ne možemo da razumemo i kada ne znamo kako da reagujemo - recimo, u slučaju da mačka odbacuje mačiće. Apetit.rs otkriva zašto se ovo dešava i kako reagovati u tom slučaju.

Zašto mačka odbacuje mačiće - najčešći razlozi

Iako nama deluje čudno što mačka odbacuje mačiće, ona to radi po instiktu i uglavnom sa nekim razlozima. Evo koji su najčešći.

Mastitis - majka mačka može dobiti mastitis - infekciju mlečne žlezde, i tada za nju postaje previše bolno da doji. Zato ona naizgled odbija mačiće.

Deformacija ili bolest - majka mačka može odbiti neformisano mače i ako je ono zdravstveno u redu, ili odbiti bolesno mače kako se bolest ne bi prenela na ostale.

Veličina legla - ukoliko je veliko leglo, može se dogoditi da mačka nema dovoljno mleka da kvalitetno nahrani sve mačiće. U tom slučaju, ona odbija mačiće kako bi bilo dovoljno mleka za ostale.

Šta raditi kada mačka odbaci mače

U slučaju da mačka odbaci mače, a ono nema vidljivih nedostataka, potrebno je najpre proveriti njegovo zdravstveno stanje sa veterinarom. Ukoliko je sve u redu, nastavlja se briga - najpre u smislu hrane i toplote, jer su mačići dosta osetljivi na nedostatak toplote maminog tela.

Iako nekad ne možemo shvatiti postupke životinja, možemo da uradimo ono što je do nas da pomognemo. U ovom slučaju, da uradimo sve što možemo da mačići budu jaki, i osposobe se za samostalan život. Nadamo se da će ovaj tekst pomoći u tome.

Video: Vestija ubacili u tuš kabinu, on se od stresa tresao ko prut: Mrzi vodu više od bilo koje mačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari