• 0
 ≫ 

Psi koji mogu da nanjuše kovid imaju još jednu "super moć"?

 ≫ 

Istraživanja pokazuju da psi koji mogu da nanjuše kovid osećaju i dugoročne simptome virusa kod pacijenata

  • 0
Labrador, pas tragač Foto: Pixabay

Naučnici su već odavno otkrili da "trenirani nos" psa može da identifikuje kovid-19, ali izgleda da mogu i da nanjuše dugotrajne simptome virusa, koji često nazivaju "dugi kovid", otkrili su istraživači u Nemačkoj.

Psi su „vrhunski njuškači“ i već se koriste za otkrivanje onoga što ljudski nos obično ne može, počevši od bolesti poput Parkinsonove bolesti, raka i dijabetesa, do droga i eksploziva na javnim mestima.

U pilot projektu naučnici su otkrili da psi koji su trenirani da otkriju kovid 19, mogu da otkriju i dugi kovid kod pacijenta, i to sa velikom sigurnošću, navodi se u naučnom radu koji je objavljen 16. juna u Frontiers in Medicine.

- Ovi rezultati pokazuju da miris specifičan za akutni kovid-19 je i dalje prisutan kod većine pacijenata koji imaju dugi kovid - zaključuju autori studije sa Univerziteta veterinarske medicine u Hanoveru.

Dugi kovid može trajati nedeljama, pa čak i godinama. Mogu biti identifikovani nedeljama nakon prvog pozitivnog testa na korona virus a simptomi mogu biti nesvestica, problemi sa disanjem i mnogi drugi.

U studiji je tim nemačkih naučnika naterao devet pasa da "gurnu nos" u rupe koje sadrže uzorke pljuvačke pacijenata sa dugim kovidom, kao i uzorke pljuvačke, urina i znoja pozitivnih i negativnih pacijenata na kovid-19.

Od 732 uzorka, koliko su ukopnu njušnuli, pokazali su prosečnu "osetljivost" na više od 85% uzoraka sa dugim kovidom u oba scenarija.

Psi su mogli preciznije da otkriju dugi kovid kada su uzorci stavljeni pored negativnih uzoraka (osetljivost od 94%) u poređenju sa dugim uzorcima kovida koji su predstavljeni pored pozitivnih uzoraka virusa (sa osetljivošću od 86%).

Video: Ovim njuškicama neće promaći nijedna zaražena osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari