• 0
 ≫ 

Najčešće greške u gajenju morskog praseta

 ≫ 

Morsko prase je prava društvena životinja, i želi da konstantno bude u centru pažnje i akcije

  • 0
Morsko prase Foto: Pixabay.com

Bilo da ste prvi put vlasnik morskog praseta, ili ste već iskusni ljubitelj ovih simpatičnih životinja, mogu da vam se potkradu neki propusti. Apetit.rs otkriva koje su to najčešće greške u gajenju morskog praseta.

Preterano hranjenje ili hranjenje neadekvatnom hranom

Ishrana morskog praseta je jednsotavna. Da li je zaista? Veoma je važno da vodite računa o količini hrane koju dajete morskom prasetu, ali i da mu ne dajete pogrešnu hranu.

Primer takve hrane su meso, alkohol, kofein, mlečni proizvod. Takođe, stoji napomena da su ove životinje biljojedi.

Puštanje morskog praseta u delove stana koji nisu bezbedni

Kada govorimo o puštanju morskog rpaseta iz kaveza, ono svakako jeste korisno jer dopuštate prasetu da istraži okolinu i stupi u interakciju sa vama.

Međutim, ne bi ga trebalo puštati u delove stana koji mogu skrivati neke opasnosti za životinju. Primer za to su kuhinja i garaža - sva ona mesta koja mogu potencijalno imati kablove, toksine, stvarčice na podu koje bi se mogle progutati i slično.

Nedovoljno vođenje računa o temperaturi vazduha

Toplotni udar je jedna od najvećih pretnji po zdravlje morskog praseta. Temperatura viša već od 26 stepeni Celzijusa može imati potencijal da izazove toplotni udar kod ove životinjice.

Da do toga ne bi došlo, opremite kavez vašeg morskog praseta različitim opcijama za rashlađivanje, kao što su: flaše sa zamrznutom vodom, ili podloga za hlađenje pogodna za zamorčiće.

Deljenje životnog prostora sa drugim životinjama

Za vlasnike više ljubimaca koji su “slični” morskom prasetu (kao što je zec recimo), bilo bi logično da se svi ljubimci smeste u isti kavez. Ovo se nikako ne preporučuje! Najpre zbog toga što može doći do agresije između pripadnika različitih vrsta, a zatim i zbog bolesti koje se mogu preneti na morsko prase.

Ignorisanje morskog praseta

Morsko prase je prava društvena životinja, i želi da konstantno bude u centru pažnje i akcije. Čak i da imate grupu ili par zamorčića, oni neće biti srećni ako ne izlaze iz svog malog životnog prostora. Oni traže interakciju sa vama!

Nedovoljno vođenje računa o grumingu

Ukoliko imate dugodlako morsko prase, česta briga o krznu se podrazumeva. Međutim, ono što je bitno kod svakog morskog praseta, bez obzira koje ono bilo, je redovno skraćivanje noktiju. Ukoliko ovo zapustite, nokti će previše porasti, pa može doći do pucanja, kidanja, i samim tim - bolova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari