• 11
 ≫ 

I ničiji ljubimci imaju svoj praznik: Danas je Međunarodni dan napuštenih životinja

 ≫ 

Čipovanje, vakcinacija, sterilizacija i udomljavanje pasa i mačaka umesto kupovine najvažnije su obaveze vlasnika, ali i pored ovog apela, na gradskim ulicama je sve više životinja o kojima niko ne brine

  • 11

Međunarodni dan napuštenih životinja obeležava se dva puta godišnje: 4. aprila i treće subote u avgustu.

Ovaj dan ustanovljen je 1992, a ove godine obeležava se 21. avgusta. Idejni tvorac je Helen Džouns, osnivač organizacije ISAR, jednog od pionirskih udruženja za brigu o pravima životinja. Cilj Dana napuštenih životinja je podizanje svesti o odgovornom vlasništvu, poštovanju dobrobiti životinja i prednosti udomljavanja nad kupovinom.

Statistika kaže da oko 75 posto svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Neodgovorno vlasništvo i nekontrolisano razmnožavanje su glavni krivci velikog broja ničijih ljubimaca. Mnogi vlasnici u Srbiji smatraju sterilizaciju, odnosno kastraciju nehumanim činom lišavanja životinje potomstva, te ih ne podvrgavaju ovom zahvatu.

Zaštita napuštenih pasa i mačaka nije moguća bez primene zakona koji se odnose na prava, obaveze i odgovornosti vlasnika. Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije ima 89 članova koji regulišu prava četvoronožaca. U Evropi se primenjuje zajednička Evropska konvencija o zaštiti kućnih ljubimaca koja je doneta u Strazburu 1987, a u Srbiji je ratifikovana 2010. godine Zakonom o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca.

Najveći problem u našim sredinama predstavlja izbacivanje na ulicu nesterilisanog psa ili mačke. Doskorašnji četvoronožni članovi porodice ostaju bez hrane i nege i prepušteni su ulici, gde se moraju prilagoditi surovim uslovima života i konkurenciji koja je doživela istu sudbinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela

    21. avgust 2022. | 09:00

    I tu smo zatajili kao razumna bica. Definitivno ih nismo zasluzili. Hvala na bezuslovnoj ljubavi koju dobijamo od njih, zbog toga sam bolji covek definitivno. Postujem tudji zivot!

  • BASA

    21. avgust 2022. | 10:44

    Napušteni od onih koji su ih udomili , vole pse ! A onda kada im dosade , ostave ih u parkovima , ulicama ! I , tako ljubimci ostanu bez vode i hrane ! Po tome se vidi kakvi su u odnosu sa svojpm familijom !

  • Kazna

    21. avgust 2022. | 09:02

    A dan napuštenih ljudi, a dan gladnih, a dan onih na večnom minimalcu?????