• 1
 ≫ 

Dilema vlasnika: Da li je psima neophodno dvorište?

 ≫ 

Psi su radoznala bića, puna života i energije, a u zavisnosti od rase, veličine, starosti i karaktera, razlikuje se i njihova potreba za aktivnošću za koju je otvoreni prostor najbolje rešenje

  • 1
Pas u dvorištu Foto: Shutterstock

Zbog načina života velikog broja ljudi, neretko se dešava da smo prezauzeti ili premoreni da bismo izveli napolje ljubimca koji je željan igre.

S druge strane, pas čitav dan provede u zatvorenom prostoru i neophodna mu je šetnja i trčanje po parku. U takvim situacijama, dvorište je spas i za vlasnika i za psa, savetuje portal apetit.rs.

Smeju li psi da borave u dvorištu po čitav dan?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor: sve zavisi od rase i osetljivosti psa. Psima poput velikih ili lovačkih rasa neće smetati da žive u dvorištu, štaviše, takvo okruženje im više prija od zatvorenog prostora. To ne znači da svaki veliki pas može da živi napolju, pogotovo zimi, jer ima rasa koje su osetljive na hladnoću. Isto tako, preporučuje se da mali psi žive u kući, ali i to ne važi za svaku rasu. Zato se pre odabira budućeg ljubimca dobro informišite o rasi za koju ćete se opredeliti.

Ukoliko ste tokom većeg dela dana odsutni, prihvatljivo je da ostavite ljubimca u dvorištu, pod uslovom da su vremenski uslovi pogodni. Obezbedite psu dovoljne količine vode i hrane.

Da li su psi srećniji ako imaju dvorište?

Slobodno trčanje i istraživanje dvorišta će veoma prijati psu. Uz to, lakše će se i više umarati, što će znatno smanjiti dosadu koja često vodi destruktivnom ponašanju.

Pristup dvorištu donosi benefite, ali sreća psa nikada nije bazirana na mestu u kome se nalazi, niti je u predmetima koji ga okružuju. Ona zavisi isključivo od našeg odnosa sa njim, pažnje i ljubavi koju mu pružamo. Dobra i kvalitetna hrana, udoban krevetić, nekoliko igračaka i pristup dvorištu, kao nekom vidu slobode, znatno će poboljšati kvalitet života psa i učiniti ga srećnijim. Najvažnije je stvoriti čvrst i prisan odnos sa našim vernim četvoronožnim prijateljem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eeeeee, cime se vi bavite ???

    5. septembar 2022. | 14:51

    Isto kao da zatvoris coveka i me das mu napolje