• 0
 ≫ 

Ptice kućni ljubimci: Koju “ljudsku” hranu mogu da jedu, a šta ne smeju da okuse?

 ≫ 

Većina naših pernatih prijatelja uživa u zajedničkim obrocima sa vlasnicima, ali kao što ima namirnica koje se preporučuju kao dodaci njihovoj ishrani, postoji i spisak zabranjenih poslastica

  • 0
Kućne ptice i sirova hrana

Foto: Shutterstock

Ptice koje žive u našim domovima vole da dele obroke sa vlasnicima.

Sveža hrana u kojoj uživamo ima velike nutritivne prednosti i mogućnosti obogaćivanja obroka za ptice, u poređenju sa gotovim hranivima i ishranom semenkama. Verujemo da su ptice oduševljene kad dobiju i malo poslastica između obroka.

Sveže lisnato i korenasto povrće i organsko voće su dobri primeri kvalitetnih namirnica kojima možete hraniti ptice da bi bile zdrave. Međutim, ima i zabranjenih dodataka njihovoj ishrani.

Proverite toksičnost

Sveže voće i povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani dobro je za ptice kućne ljubimce ako je pravilno pripremljeno i možete ih bezbedno dodavati u njihove obroke. Međutim, neke namirnice su toksične za ptice i ne treba ih nuditi, čak ni kao poslasticu.

Svom pernatom prijatelju nikad nemojte davati: avokado, čokoladu, beli i crni luk, ricinusovo ulje, seme jabuke, koštice i semenke voća, slatkiše, slanu hranu i slane grickalice.

Budite strpljivi

Ptice koje su navikle na ishranu semenom i drugim gotovim hranivima možda neće odmah biti zainteresovane za sveže namirnice. Prilikom uvođenja nove vrste hrane, ponudite joj i obroke na koje je navikla, kako biste sprečili mogući gubitak težine i obolevanje. Ako otkrijete da ptica zaobilazi sveže namirnice, nemojte se obeshrabriti. Pokušajte da joj dočarate sopstvenim primerom koliko su ukusni zalogaji koje uzimate: pitanje je vremena kada će biti spremna za prvo probanje.

Sirova i kuvana hrana

Kad hranite pticu svežim voćem i povrćem, uvek joj ponudite sirove plodove. Ptičiji sistem za varenje lako prihvata sirovu svežu hranu, baš kao što se dešava i u divljoj prirodi. Pojedine namirnice bolje su za pticu kad su obarene. Kuvanje doprinosi da se hranljive materije, vitamini i minerali, lakše apsorbuju u telu. Na primer, kratko obarite batat (sladak krompir), jer je tako hranljiviji.

Neke namirnice uvek se moraju prokuvati pre davanja. Suvi pasulj, na primer, ne daje se ptici sirov. On se potapa preko noći, cedi i ispira hladnom vodom, a zatim stavi da provri, nakon čega se kuva dok ne omekša. Ovo će ukloniti toksine iz sirovog pasulja. Žitarice poput kinoe takođe treba skuvati pre davanja. Ohladite hranu na sobnoj temperaturi pre nego što poslužite ptici.

Dodajte začine

Čak i mala količina soli je štetna za ptice, pa je nemojte dodavati u obroke. Iako je ljubimcima najbolje davati hranu bez začina, ptice ih zaista vole, pogotovo sveže začinsko bilje, poput bosiljka ili peršuna. Poboljšanje ukusa namirnica će pomoći u navikavanju ptice na obroke od svežeg voća i povrća. Ptica će imati koristi od niza hranljivih materija, a deljenje obroka je odlična vežba za učvršćivanje veze između vas i kućnog ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari