• 0
 ≫ 

Može li mačka da jede bosiljak? Evo šta o tome kažu stručnjaci

 ≫ 

Ishrana maca bazirana je na proteinima: svež ili sušeni Ocimum basilicum u obrocima neće im ugroziti zdravlje, ali ne bi trebalo da preteraju u grickanju

  • 0
Mačka i bosiljak Foto: Shutterstock

Bosiljak je jedna od najčešće korišćenih i gajenih biljaka koja se koristi kao dodatak raznim jelima.

Lako se gaji, bilo u bašti na otvorenom ili u kući, u saksiji ili žardinjeri. Ako odlučite da gajite bosiljak u zatvorenom prostoru, a imate mačku u domu, verovatno se pitate “idu” li oni jedno uz drugo? Može li mačka da jede bosiljak, da li je to za nju zdravo i bezbedno?

Da li je bosiljak siguran za mačke?

Bosiljak ima slatku i oštru aromu i specifičan ukus i njegov primamljivi miris može zaintrigirati mačku da proba listić-dva. Stručnjaci za ishranu i zdravlje mačaka kažu da bosiljak nije toksičan za njih. Inače, bosiljak je uobičajen naziv biljke Ocimum basilicum koja pripada porodici Lamiaceae. Poznata kao porodica mente, ova familija biljaka uključuje i mačiju travu, lavandu, žalfiju, ruzmarin, origano, matičnjak i nanu. Postoji više od 60 vrsta bosiljka.

Ima li bosiljak zdravstvene prednosti za mačke?

Bosiljak sadrži vitamine A i K, gvožđe, mangan i kalcijum i ima malo kalorija. Kod čoveka navodno utiče na stabilnost nivoa glukoze u krvi, jača imuni sistem, smanjuje stres i anksioznost i poboljšava pamćenje, ali se o njegovom uticaju na zdravlje mačaka ništa ne zna. Zbog razlike u sistemu za varenje, mačka verovatno neće svariti bosiljak na isti način kao čovek. To znači da nema apsorpcije vitamina i minerala iz bosiljka.

Potencijalni zdravstveni problemi

Iako bosiljak nije toksičan za mačku, ona ne sme pojesti velike količine ovog začina. Mačke su mesojedi i u ishrani im nisu potrebne biljke ili povrće. Male količine bosiljka verovatno neće poremetiti dnevnu ishranu vaše mačke, ali previše bosiljka će izazvati neravnotežu u ishrani. Ako mačka pojede previše bosiljka, to će rezultirati gastrointestinalnim poremećajima, uključujući povraćanje i dijareju. U retkim slučajevima, mačka može biti alergična na bosiljak, što će se manifestovati povraćanjem. Alergija je izazivač koprivnjače, otoka, pa i otežanog disanja. Eterično ulje bosiljka ima visok sadržaj sintetičkih fenola koji oštećuju jetru, pa izbegavajte bilo kakvu upotrebu na mački.

Koja vrsta bosiljka je najmanje štetna za mačku?

Ne postoji nijedna vrsta bosiljka koju mačka može mirno da jede ili da bude zabranjena. Sveži bosiljak ima manje snažan i oštar ukus i aromu od sušenog, kao što su i vitamini i minerali prisutni u manjim koncentracijama u svežoj biljci.

Iako je relativno bezbedan za mačku, bosiljak se ne preporučuje za svakodnevno konzumiranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari