• 1
 ≫ 

Sova kao kućni ljubimac? I ne pomišljajte na ovu mogućnost, evo i zašto!

 ≫ 

Iako deluje smireno, nikad se ničemu neće naučiti, jer jede živo meso, užasno je neuredna, razbacuje i povraća hranu, obavlja nuždu gde god stigne i - niko ne želi da je pričuva

  • 1
Sova kućni ljubimac

Foto: Shutterstock

Sove su divlje ptice koje je gotovo nemoguće držati u domu. Ne vole maženje niti druženje sa ljudima i drugim kućnim ljubimcima.

Njihove kandže su oštre poput žileta i stvorene za ubadanje i sečenje. One su rođeni lovci koji ubijaju sitne životinje i nije u njihovoj prirodi da zabavljaju vlasnike u kućnom okruženju. Pojedinci ipak pokušavaju da pripitome sove kako bi ih držali kao ljubimce. Evo objašnjenja zbog čega je to gotovo nemoguća misija.

Tipični mesojed

Sove se svakodnevno hrane mesom, i to svežim. S druge strane, hranjenje mesojeda sirovim mesom uopšte nije prijatan zadatak. Iako se većina divljih životinja u zatočeništvu hrani odleđenim mesom, svakodnevica onih koji ih hrane bukvalno je krvava i ne preporučuje se gadljivim osobama. Sova ne jede bifteke niti ćevape, već cele životinje: miševe, glodare, kuniće… Njih morate kupovati, jer pacovi, miševi i drugi mali sisari ne bi bili lep prizor u porodičnom zamrzivaču. Uz svu muku eventualnog vlasnika, sova pravi strahovit nered dok jede. Ona rastrgne plen na komadiće, jer drugačije ne može da proguta zalogaje, a taj nered mora očistiti vlasnik, posle svakog hranjenja. Sova u zarobljeništvu će simulirati lovački instinkt i jesti na silu, jer je to u njenoj prirodi. Pripazite se njenih seansi hvatanja plena, jer se može desiti da zarije kandže i u vaše ruke.

Sova kućni ljubimac

Foto: Shutterstock

 

Veliki prostor

Sovu ne možete smestiti u kavez za papagaje. Njoj je neophodna ogromna žičana volijera, jer voli da oštri kandže, a ako je ubacite u neki lagan kavez, očas posla će od njega ostati samo žice. I ne pomišljajte da pustite sovu da leti po sobi: danima ćete skupljati perje, prljavštinu i ostatke oštećenog pokućstva. Iako vanserijski neuredne, sove vole da se kupaju kako bi odstranile prljavštinu koja im se nakuplja na perju. Njihovo perje škripi kad je prljavo i tako odaju prisustvo u divljini. Zahvaljujući instinktu za kupanje, sova održava perje čistim i “tihim”. Kad poželi da se kupa u zarobljeništvu, treba joj obezbediti ogromnu posudu. Bilo bi idealno da vlasnik drži sovu u volijeri na otvorenom. Iako su divlje, sove će doživeti stres ako ih vlasnik ignoriše. Sova nije umiljata niti verna: mnogo traži, a ne daje zauzvrat ništa.

Dozvola

Sove su divlja vrsta i u našoj zemlji nisu na listi životinja koje se mogu nabaviti kao kućni ljubimci.

Noćne ptice

Sove su aktivne noću i love u mrklom mraku. Veoma su bučne, pogotovo u sezoni parenja. Velika rogata sova u stanju je da huči celu noć, čitavog meseca: šta mislite, kako bi reagovao vaš komšiluk?

Stalna briga

Sove traže konstantnu pažnju i brigu, pa ako odlučite da otputujete, bićete u problemu: niko se neće otimati da danima čuva vašu mrzovoljnu pticu, niti da odmrzava zaleđene miševe i pacove, da hrani sovu i čisti za njom.

Najneprijatniji nered

Izmet sove izuzetno je neugodan: sadrži otpad od svarenog mesa i veoma je neprijatnog mirisa. Uz to, sove povraćaju loptice nesvarenih kostiju i perja pojedenog plena. Sve ptice su neuredne, ali je sova šampion.

Svi ornitolozi, ali i stručnjaci za ponašanje životinja, potvrdiće da sova uopšte ne treba da bude nečiji izbor za kućnog ljubimca. Ako baš volite sove, bilo bi najbolje da im pomognete davanjem novčanih priloga organizacijama za zaštitu ptica. U azilu možete odabrati svoju sovu i posećivati je kad god poželite. Brigu i hranjenje prepustite stručnjacima koji se bolje snalaze sa divljim vrstama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    13. septembar 2022. | 17:58

    Sve sto ste napisali NIJE TAČNO!Jedino je tacno da je mesojed a ostalo sve pogrešno!