• 0
 ≫ 

Aponogeton, jedna od omiljenih akvarijumskih biljaka

 ≫ 

Poreklom sa Madagaskara, ova svetlozelena vodena lepotica zbunjuje akvariste, jer odbacuje listove kad je najbujnija, ali zato predstavlja odličnu hranu čistačima

  • 0
Aponogeton, akvarijumska biljka Foto: Pixabay

Jedna od omiljenih biljaka u akvarijumu je Aponogeton ulvaceus, poreklom sa Madagaskara.

Njeni svetlozeleni izduženi listovi, talasasti na ivicama, rastu na dugačkim stabljikama. Aponogeton naraste i do 70 centimetara, pa se sadnja preporučuje u zadnjem planu akvarijuma.

Koren koji miruje

Aponogeton je veoma atraktivan i efektan, bez obzira na to da li se sadi pojedinačno ili grupno. Najviše dolazi do izražaja u velikom akvarijumu. Raste periodično: posle bujanja i cvetanja odbacuje listove, što ne treba da zbuni akvariste koji obično pomisle da je biljka propala. Njegov koren ostaje u podlozi, gde miruje par meseci i zatim se “budi”. Dok biljka miruje, ne treba vaditi koren iz podloge ako temperatura vode ne prelazi 23 stepena Celzijusa. U slučaju povišenja temperature, izvadite koren i stavite ga u vlažan pesak, gde treba da odleži oko dva meseca, uz prihranu i na temperaturi od oko 20 stepeni. Potom ga prenesite u akvarijum sa svežom vodom, u koju ćete svake nedelje ubacivati četvrtinu zapremine nove vode. Posle mirovanja, koren presecite na 3-4 dela: iz njih će nići i procvetati nove biljke. Nakon sazrevanja seme posadite u mešavinu peska, gline i mulja sa malo vode, sa jakim svetlom, pri temperaturi od oko 27 stepeni. Kad seme proklija, dodajte vodu da biste podigli nivo, a kad izbiju prvi listići, aponogeton presadite u novu podlogu. Biljka se najbolje razmnožava semenom, mada može i vegetativno.

Uveli listovi kao obrok

Tropski akvarijumi su najpogodniji domaćini aponogetonu. Voda u akvarijumu, temperature do 25 stepeni Celzijusa, mora biti meka i neutralne do slabo kisele reakcije. Biljci je potrebno jako osvetljenje, a u periodu rasta svetlo treba da bude uključeno najmanje 12 časova. Podloga za sadnju aponogetona treba da bude hranljiva, uz dodatak treseta i povremeno ugljendioksida.

Aponogeton se lako održava, daje akvarijumu dozu elegancije i održava stabilnim nivo kiseonika u vodi. Podseća na prirodno prebivalište mnogih akvarijumskih riba, posebno beta koje obožavaju da se skrivaju među njegovim gustim listovima. Uginuli listovi koji padaju sa aponogetona su odličan obrok čistačima u akvarijumu, a istovremeno smanjuju nivo amonijaka i nitrata u vodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari