• 0
 ≫ 

Zašto mačke ne vole vodu? Postoji mnogo razloga, ali evo najčešćih

 ≫ 

Mačiju netrpeljivost prema vodi izaziva mnogo toga: mokro, teško krzno i slepljena dlaka, nasleđe iz prošlosti, strah od nepoznatog, pa čak i sputanost

  • 0
Zašto mačke ne vole vodu Foto: Pixabay

Deluje da netrpeljivost domaćih mačaka prema vodi nema razumno utemeljenje, budući da njihove krupne divlje rođake nemaju ništa protiv da se povremeno okupaju.

S druge strane, kućne mace uživaju u brčkanju ispod česme, gde pokušavaju da uhvate vodu koja teče i popiju što više tekućine. U čemu je onda “fazon”?

“Lov” tekuće vode

Većina mačaka je fascinirana tekućom vodom: one uživaju da je dodiruju i piju iz slavine, ali ne vole njenu mirnu površinu. Stručnjaci za ponašanje mačaka objašnjavaju da je macama voda iz česme privlačna, jer se kreće, proizvodi određeni zvuk i zanimljiva je zbog odbijanja svetlosti. Ovakvo mačije ponašanje neverovatno podseća na lov, pa i u toj činjenici leži objašnjenje mačije opsesije vodom. S druge strane, mačke vole čistu vodu iz slavine, a zaobilaze ustajalu u prirodi.

Zašto mačke ne vole vodu Foto: Pixabay

Mokro krzno

Mačka koja upadne u kadu ili pokisne će izbegavati vodu do kraja života. Zašto je tako? Kad se mačka pokvasi, dlaka joj oteža i postane hladna, što stvara veoma neprijatan osećaj. Mokra mačka nije nimalo okretna, ne može lako da skače i reaguje sporije. Mačka u vodi nema kontrolu nad pokretima.

Mačke vole sunčanje

Kućne mačke su potomci male divlje mačke koja je živela u pustinjskim regijama, gde su izvori vode bili ograničeni. Te mace nisu bile sklone “brčkanju” i više su se sunčale i izležavale, uživajući u toploti.

Strah od nepoznatog

Mačke ne vole iznenađenja, a voda im ne uliva sigurnost, jer taj teren ne poznaju najbolje. Vodene površine, manje ili veće, izazivaju kod njih strah. On će se pojačati ako se vlasnik služi prskalicom sa vodom, sa ciljem prevaspitavanja mačke.

Prirodna potreba ili ne?

Da li je mački uopšte potrebno kupanje? Opšte je poznato da mačka gotovo polovinu budnog vremena provede uređujući krzno. Vlasnik joj nije potreban, osim u slučaju da ne može dosegnuti neke delove tela.

Ne piju mnogo vode

U prirodi mačke dobijaju dovoljnu količinu vode iz plena, pa se ta praksa prenela i na kućne mace. Međutim, mace koje žive sa nama u domu trebalo bi da piju više vode, jer jedu dehidriranu hranu.

Neke mačke vole vodu

Iako većina mačaka pokazuje odbojnost prema vodi, postoje rase koje nemaju ništa protiv kupanja i plivanja. Reč je o abisinskoj maci, mejn kunu, norveškoj šumskoj mački, bengalskoj, američkoj kratkodlakoj… Ove rase ne osećaju nelagodu možda i zbog činjenice da je struktura njihove dlake otpornija na vodu.

Navikavanje na vodu

Ako imate mače, prokušajte da ga naviknete na vodu. Idealno bi bilo da to probate između treće i 16. nedelje života. Dok navikavate mačku na vodu, nagrađujte je poslasticama. Čak i neke starije mace mogu zavoleti vodu, pogotovo toplu koja će ih opustiti. Budite strpljivi dok mačku navikavate na vodu, jer to može dugo da traje. Ne zaboravite da ćete u nekom trenutku morati da okupate mačku, kad ostari ili ako se razboli i ne može sama da se neguje.

Video: Ko, bre, ne voli vodu, mačke? Veslaj tu i ne smetaj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari