• 1
 ≫ 

Ruska plava mačka: Tihi ljubimac iz Arhangelska

 ≫ 

Preci ove plavičasto-srebrne lepotice gracioznog hoda živeli su na zapadu Rusije, a njene upečatljive odlike su dugovečnost i večiti osmeh na usnama

  • 1
Ruska plava mačka Foto: Shutterstock

Poreklo ruske plave mačke nije u potpunosti poznato, ali se smatra da potiče iz zapadne Rusije, tačnije oblasti Arhangelsk.

Budući da je u istoimenoj luci na Barencovom moru bilo stecište moreplovaca iz celog sveta, mnogim mornarima i putnicima zapala je za oko lepa mačka sjajnog sivo-plavog krzna i gipkog tela. Njena dlaka bila je vodootporna zbog čega je nažalost bila često lovljena.

Očuvanje rase

Po završetku Drugog svetskog rata, ostalo je samo nekoliko primeraka ovih maca. Engleski i skandinavski odgajivači pokušali su da obnove rasu ukrštanjem sa plavom kolor-point sijamskom mačkom. Međutim, ukrštanje je narušilo izgled rase, pa se kvalitet krzna izgubio, a mačke su bile sitnije, nežnije građe, uskog tela i ravnog profila. Srećom, pojavili su se odgajivači koji su početkom 60-ih godina prošlog veka pokušali da obnove karakteristične osobine arhangelske mačke. Istočni ili sijamski tip je postao nepoželjan. Zahvaljujući pažljivoj selekciji, desetak godina kasnije, ruska plava mačka se pojavljuje u nekadašnjem izdanju, sa klinastom glavom, ravnim panelima i ispupčenim uglom na “raskrsnici” čela i nosa. Krzno je opet bilo kao pre, izrazito kratko, svileno i gusto, sa dlakom srebrnastobelih vrhova i poddlakom iste dužine.

Tri tipa ruske plave mačke

Danas se viđaju tri tipa ruske plave mačke: američki, engleski i skandinavski. Američki tip najviše odudara od prvobitne arhangelske mace, primerci su nežnije građe ali veoma temperamentni, sa svetlijom dlakom, izrazito razmaknutim ušima i jasnozelenim očima. Ruske mace engleskog tipa su snažnije, mirnijeg temperamenta, visoko postavljenih ušiju, izražene njuške i brade i veoma guste dlake. Skandinavski tip rase, poznat i kao evropski, podrazumeva mace elegantnije građe, sa izražajnim i razmaknutim ušima.

Ruska plava mačka ima istaknute obraze, pa uvek deluje nasmejano. Oči odrasle mace su upadljivo smaragdno zelene, dok mladunci mogu imati plave, narandžaste ili zelene oči. Telo ruske plave mačke je jako i utegnuto, elegantno i skladno. Osim plavo-srebrnog krzna, ruske plave mace ponekad su “zaogrnute” i belom i crnom dlakom. Težina im je između tri i šest kilograma.

Osobine i temperament rase

Ruska plava mačka je veoma mirna i tiha, čak se ponekad čini da ne ume da mjauče. Nežna je i veoma vezana za vlasnika koga prati u stopu. Iako je konstanto uz vlasnika, ona je i veoma samostalna, pa bez problema ostaje sama u domu. Nikad neće napraviti štetu. Voli društvo dece i drugih životinja, umiljata je i ne grebe. Izuzetno je inteligentna, brzo uči i voli igre dobacivanja. Ako se opredelite za ovu rasu, budite sigurni da će pored vas biti pametna maca koja se brzo nauči redu i ume da savlada mnoge igre i trikove. Stidljiva je i rezervisana prema strancima, ali ih nikad neće napasti.

Ruska plava mačka Foto: Shutterstock

Nega ruske plave mačke

Ovoj maci nije potrebno mnogo doterivanja. Dobar deo posla sama obavi, ali je možete očetkati jedanput nedeljno. Neki vlasnici savetuju da je ne izlažete preterano suncu, jer će joj se navodno promeniti boja krzna. Ova maca se gotovo ne linja, pa ne morate preterano brinuti o dlakama na nameštaju. Veoma je uredna i čista i nema miris. Dok je mala, vrlo brzo se navikne na posip i nikad ne vrši nuždu na nedozvoljenim mestima u domu.

Ruska plava mačka živi oko 15 godina, ali ako ima dobre uslove, njen životni vek može biti i duži. Ova rasa poznata je kao zdrava i otporna je na mnoge bolesti. S obzirom na to da se ne linja, idealna je za osobe sa alergijom.

Ishrana ruske plave mačke

Ruska plava mačka treba da jede visokokvalitetnu hranu bogatu proteinima. Nemojte je hraniti ostacima sa vaše trpeze, jer će se ugojiti i postati podložna zdravstvenim problemima. Ukoliko joj dajete granule ili konzervisanu hranu, pomešajte je sa malo vode: mačke ne unose dovoljno tečnosti, pa ćete je na ovaj način naterati da pije više vode. Sveža voda treba da im bude uvek dostupna. Kako mačka stari, prilagodite joj ishranu: vremešnoj dami ponudite hranu sa manje masti i lagane obroke koji su nutritivno prilagođeni njenim potrebama i godinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    4. oktobar 2022. | 16:41

    Istina sve. Imam jednog koga volimmm mnogo volim🤗 To divno stvorenje je puno ljubavi i razumevanja. Sve lepo vezano je za njega. Sve ruzno nestaje kad pogledam u njega. Andjeo moj.