• 2
 ≫ 

Abisinska mačka: Mali kućni tajfun

 ≫ 

Ima zlatnu dlaku i liči na minijaturnu pumu, gipka je i atletski građena, voli igru i slobodu, nezavisna je, ali i nežna prema vlasniku

  • 2
Abisinska mačka Foto: Shutterstock

Abisinska mačka je jedna od najstarijih pripitomljenih rasa na svetu.

Smatra se da potiče od staroegipatskih mačaka iz doba faraona, mada je živela i u nekim dalekim azijskim zemljama. Iako je njeno poreklo mistično, prva Abisinka prijavljena je u Evropi 60-ih godina 19. veka. Nekadašnja Abisinija (kasnije Etiopija) je bila inspiracija rodonačelnicima za naziv rase. Engleski odgajivači su usavršavali rasu i radili na standardizaciji njenog izgleda, dlake i fizionomije.

Isprva abisinke nisu bile popularne, zbog kratkovečnosti i malog broja mačića u leglu. Svetski ratovi su ih desetkovali u Evropi, pa su gotovo potpuno nestale. Tako je ostalo zabeleženo da je u Engleskoj posle Drugog svetskog rata ostalo samo 12 mačaka ove rase. Zahvaljujući angažovanju ljubitelja i odgajivača iz Evrope i Amerike, one su opstale i danas su jedna od najpopularnijih rasa.

Poznato je nekoliko imena abisinske mačke: “bunny cat” (zec-mačka), zbog aguti šare na dlaci koja podseća na krzno divljeg zeca, a korišćen je i naziv “british ticked cat”. Zvanično ime abisinka je dobila 1929. godine, kad je započela njihova registracija u GCCF, najstarijoj engleskoj felinološkoj organizaciji na svetu.

Vitke i elegantne

Glava abisinske mace ima oblik klina, sa širokim čelom i blago zaobljenom njuškom. Mužjaci imaju bucmastije obraze od ženki. Uši su im velike, dobro odlakane i na vrhovima imaju čuperke. Oči su bademastog oblika i razmaknute, dubokih nijansi zelene, lešnik ili zlataste boje. Imaju graciozan vrat, fino zaobljena ramena, gipko i mišićavo telo. Noge su im vitke i elegantne, šape ovalne i male, rep dugačak i u osnovi debeo, a sužen pri vrhu. Težina im je od 2,5 do 4, 5 kilograma. Hodaju elegantno i kao da to čine na vrhovima prstiju. Čitavom dužinom guste dlake raspoređeno je više boja (aguti dlaka podrazumeva svetliju boju pri korenu dlake, dok je na vrhu tamnija). Boje mogu biti bakarno crvena, srebrno-siva, sivo-smeđa ili crvenkasto-smeđa. Karakteristične oznake protežu se od unutrašnje ivice oka do vrha glave, kao i od spoljašnje ivice očiju do ivica ušiju. Dlaka oko očiju je bleđa, a spoljašnja ivica tamnija. Zadnji deo ušiju je tamniji na vrhovima.

Razigrane i večito gladne

Abisinke su veoma inteligentne, vole ljude, nežne su i verne. Njihovo oglašavanje je umilno i odmereno. Ne odvajaju se od vlasnika, ali ne lenstvuju u njegovom naručju. Vole da “pomažu” u kućnim poslovima, društvene su i aktivne, i ne žele da budu zapostavljene. Dobro se slažu i sa psima kućnim ljubimcima. Uživaju u igri, lako uče i prihvataju šetnju na povocu. Neki vlasnici kažu da ove mace izražavaju ljubav na pomalo čudan način - udarajući svojom glavom o njihovu. Radoznale su i vole da se odjednom nađu na svim mestima koja im se dopadaju. Zato imaju nadimak “mali tajfuni”. Oprezne su i nepoverljive u susretima sa strancima.

Abisinska mačka Foto: Shutterstock

Ove mace su pravi sportisti, razigrane su i energične. Imaju odličan apetiti i vole da kradu zalogaje sa stola. Potrebni su im kaloričniji obroci, ali dozirani, jer se ne smeju ugojiti. Minimalno se linjaju što ih čini idealnim ljubimcima za alergične osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari