• 0
 ≫ 

Kikiriki puter u obrocima psa: (Ne)zdrava i (ne)potrebna poslastica?

 ≫ 

Veterinari objašnjavaju kako se (i koji) proizvodi od orašastih plodova uklapaju u ishranu ljubimca, ali u njima postoji jedan opasan sastojak za izbegavanje

  • 0
Puter od kikirikija u ishrani pasa

Foto: Shutterstock

Jedna od namirnica koja se često viđa na našem jelovniku, a prikladna je i za ishranu naših pasa je kikiriki puter, najpopularniji namaz na svetu.

U pet šopovima i specijalizovanim trgovinama sve je više komercijalnih poslastica sa ovim ukusnim namazom koji kućni ljubimci prosto obožavaju.

Kalorije, kalorije…

Ako se pitate da li je ovo zdrava i bezbedna poslastica za vašeg psa, imajte na umu sledeće: osim dozvole veterinara da u pseći jelovnik uvedete kikiriki puter, raspitajte se i o nutritivnim vrednostima popularnog krema. Veterinar će odrediti najoptimalniju količinu ove namirnice koju ćete dodavati u pseće obroke, kao i koju vrstu putera od kikirikija treba da zaobiđete.

Iako se zna da kikiriki puter nije toksičan za pse, da li je dobar izbor u poslasticama i obrocima?

To što pas nema gastrološke probleme posle konzumacije putera od kikirikija ne znači automatski da je on dobar za njegovu ishranu. Psima koji dobijaju nutritivno uravnotežene obroke nisu neophodni dodaci kao što je puter od kikirikija. Ako želite da ovaj proizvod ponudite psu kao poslasticu, ili da u njemu sakrijete lek koji pas treba da proguta, povedite računa o kalorijskoj vrednosti ovog zalogaja. Veterinari preporučuju da poslastice čine najviše 10 posto dnevnih kalorija psećih obroka. Kašika kikiriki putera ima otprilike 200 kalorija, što znači da premašuje postotak preporučene dnevne količine poslastica.

Moguće je da će neki psi imati stomačne probleme nakon konzumiranja kikiriki putera, bez obzira na to da li će pojesti količinu jedne kašike ili više. Simptomi se u većini slučajeva brzo povlače, ali posle takve reakcije nemojte psu ponovo nuditi ovu poslasticu. Ukoliko je reakcija na puter od kikirikija ozbiljnija, odvedite psa veterinaru.

“Varalica” za davanje leka

Ako vaš pas treba da popije bilo koji lek, puter od kikirikija je odličan način da vam pomogne da ga naterate da uzme. Zahvatite kašiku putera od kikirikija i u sredini zgnječite pilulu, ili prstom premažite tanak sloj putera od kikirikija oko pilule ili leka.

Puter od kikirikija u ishrani pasa

Foto: Shutterstock

Najbolji namaz

Bez obzira na to da li vaš pas uživa u kremastom ili hrskavom puteru od kikirikija, obratite pažnju na ono što se najčešće izbegava: čitanje deklaracije. Ako na spisku “sitnih slova” uočite ksilitol, zaobiđite taj proiizvod! Ovaj zaslađivač bez šećera, iako bezbedan za ljudsku ishranu, može otrovati kućne ljubimce. Prema tvrdnjama veterinara, ksilitol snižava nivo šećera u krvi i može izazvati otkazivanje jetre.

Neki psi jednostavno ne vole ukus putera od kikirikija. Drugi pak mogu imati alergiju na pojedine orašaste plodove ili semenke. Osim ovih naznaka, nema ničeg posebno toksičnog u puterima od suncokreta, indijskih oraha, lešnika, badema i sličnog. Svi oni imaju odličan ukus, jer su zasićeni kalorijama, solima, šećerom ili svim navedenim sastojcima - zajedno!

Psima nemojte davati pečene poslastice sa puterom od kikirikija, osim ako su napravljene od sastojaka koji su bezbedni po kućne ljubimce. Nipošto im ne nudite kolače koje sadrže orahe makadamije i čokoladu!

Zašto psi vole puter od kikirikija?

Zasad nema nikakvih naučnih studija o tome zašto psi toliko vole puter od kikirikija, ali ih je verovatno “kupila” ukusna kremasta struktura i hrskavost ploda. Ukoliko vaš pas ima problem sa telesnom težinom, priuštite mu radost tako što ćete mu ponuditi male porcije sa ovom poslasticom ili “lukave” dodatke. Ako ste nabavili veću količinu kikiriki putera i želite da duže traje kao poslastica ili nagrada, možete ga pomalo mešati sa suvom hranom ili zamrznuti. Osim toga, on će biti odličan dodatak kuvanim obrocima.

Koliko je puter od kikirikija neodoljiv za pse, pogledajte u VIDEO snimku

Video: Kad ti se toliko spava da možeš da zaspiš na pedali od bajsa: I preslatki štenac jedva čeka vikend

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari