• 0
 ≫ 

Ishrana pasa seniora: Zalogaji za četvoronožne veterane

 ≫ 

Kućnim ljubimcima koji su zašli u godine potrebni su vitaminski dodaci i kvaliteni proteinski obroci, u kombinaciji sa simbiotikom. Evo šta to znači

  • 0
Ishrana pasa seniora Foto: Shutterstock

Ne postoji jedna vrsta komercijalne hrane za starije pse, jer se njihove potrebe razlikuju od jedinke do jedinke.

Ovakvo mišljenje podržavaju gotovo svi veterinari: nema superhrane niti dijetalnih obroka koje će zadovoljiti nutritivne potrebe svih starijih pasa.

Simbiotika čuva zdravlje

Vremešnim psima potrebno je više manjih kvalitetnih proteinskih obroka, jer sporije vare i apsorbuju hranu. Njihovi stomaci se nažalost troše starenjem, pa veterina predlaže simbiotiku - kombinaciju omega-3 masnih kiselina, prebiotika i probiotika.

Omega-3 masne kiseline su veoma važne za starije pse, jer su antioksidansi, imaju antiinflamatorna svojstva i odlični su za zglobove, pogotovo kod pasa obolelih od artritisa. Prebiotici i probiotici trebalo bi da se daju ljubimcu zajedno, za poboljšanje varenja i jačanje imunološkog sistema.

Probiotici su živi bakterijski organizmi, koji zaustavljaju stvaranje toksičnih supstanci. Dobar probiotik sa više sojeva korisnih bakterija će pomoći imunološkom sistemu vašeg ljubimca da se bori protiv štetnih bakterija, kvasaca i parazita. Prebiotici nisu živi organizmi: njihova razgradnja započinje tek u debelom crevu, a razgradni produkti uništavaju patogene organizme i podstiču rast normalne crevne flore. Najpoznatiji prebiotik je polisaharid inulin.

Voda i suplementi

Psi veterani zahtevaju veće količine sveže vode, što se naročito odnosi na ljubimce koji jedu suvu hranu. Konzervisana vlažna hrana za starije pse lakše se vari i sadrži više vlage, pa je bolji izbor za njegove obroke. Svom psu možete davati i supu od kostiju, bez dodatka luka, soli i drugih začina.

Ishranu pasa seniora dopunite i kvalitetnim dodacima. Vitamini i suplementi za kućne ljubimce pomažu u varenju i apsorpciji hranljivih materija, održavanju zdrave dlake i kože vašeg ljubimca i jačaju zglobove i kosti.

Vitamini A-B-C…

Pre davanja suplemenata i vitamina vašim seniorima, konsultujte se sa veterinarom. Koliko su vitamini važni i koju ulogu imaju u organizmu psa?

Vitamin A pomaže narušenom imunološkom sistemu.

Vitamin B poboljšava rad enzima i mozga i reguliše energiju.

Vitamin C je antioksidans: izbacuje toksine iz tela i ublažava upale.

Vitamin D jača kosti.

Vitamin E potpomaže metabolizam masti i čuva oči i mišiće.

Ishrana pasa seniora Foto: Shutterstock

U pet šopovima postoji raznovrsna hrana za starije pse. I o njenoj upotrebi u ishrani vašeg seniora posavetujte se sa veterinarom. I ne zaboravite: svaki dan koji provedete sa vašim ostarelim psom je pravi poklon, kako za njega, tako i za vas. Psi žive duže i zdravije zahvaljujući boljoj ishrani, vežbi, šetnji i ljubavi svoje porodice.

Video: Psi udružili snage pa pokušali da smažu zabranjenu poslasticu: Saučesnici u zločinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari