• 0
 ≫ 

Hoćete da udomite psa sa ulice ili iz azila? Evo šta treba da uradite pre izbora budućeg ljubimca

 ≫ 

Da li znate kakvog psa želite? Da li ste za rasnu “minijaturu” ili “grdosiju” ili više volite mešanca? Pre odlaska po budućeg ljubimca detaljno se raspitajte o rasi koju želite, njenom karakteru i zdravlju, nezi i ishrani

  • 0
Pas iz prihvatilišta Nikole Stojkovića Foto: Nikola Stojković Instagram @animal_rescue_nikola

Bez obzira na to da li sanjate o partneru za trčanje, drugaru za planinarenje ili samo o dlakavoj lopti s kojom ćete se maziti na kauču, udomljavanje psa može delovati kao savršen potez u vašem životu.

Ipak, da li na dovođenje četvoronožnog prijatelja treba gledati ružičastim naočarima? Osim što treba da se raspitate o zakonskim obavezama koje vas čekaju kao budućeg odgovornog vlasnika, postoji još mnogo važnih stavki za razmatranje.

Napravite listu najvažnijih stvari sa kojima se susreće svaki novi vlasnik psa. Pre nego što počnete da pretražujete azile i prihvatilišta u potrazi za savršenim, budućim kućnim ljubimcem, evo nekoliko saveta.

Procena ličnih mogućnosti

Pre nego što krenete u potragu za savršenim četvoronožnim prijateljem, objektivno “skenirajte” stil svog života. Odluka o nabavci kućnog ljubimca ne sme biti impulsivna. Ukoliko često putujete zbog posla, živite u iznajmljenom stanu ili ste primorani da vodite računa o svakom dinaru, prvo napravite plan. Dobrih pasa uvek će biti za usvajanje, zato to učinite kad budete spremni.

Ako trenutno nije vreme za udomljavanje, ne očajavajte! Ogromnu dozu pseće ljubavi ćete dobiti volontiranjem u prihvatilištu, gde su uvek potrebni saosećajni i pouzdani ljudi. Takođe jedno vreme možete hraniti pse kojima je potrebna pomoć, kako bi se navikli na kućno okruženje (posle ih možete usvojiti ili će to učiniti neko drugi).

Učešće članova porodice

Ljubav, brigu i pažnju pas treba da dobije ne samo od onoga ko odluči da ga dovede u dom, već i od ostalih članova vašeg domaćinstva. Deca se obično oduševe dolaskom psa, ali se uglavnom nakratko poigraju sa ljubimcem. Birajte psa u zavisnosti od uzrasta članova vaše porodice.

Istražite rasu

Različite rase pasa imaju različite potrebe. Neki psi žive dugo (u nekim slučajevima i preko 15 godina). Drugi se uzgajaju za određene zadatke, kao što su lov ili čuvanje stoke, pa u skladu s tim treba upoznati njihove osobine. Jedan od osnovnih zadataka je da upoznate temperament rase, karakteristike i druge faktore pre nego što psu zauvek poklonite srce. Čak iako ste iskusan vlasnik, uvek možete naučiti nešto novo o rasama. Porazgovarajte sa renomiranim odgajivačima ili spasilačkim organizacijama ako želite određenu rasu psa. Od volontera koji rade sa psima u azilima čeće saznati mnogo o karakteru napuštenih ljubimaca, a to je jedan od osnovnih preduslova da udomite životinju.

Pas iz prihvatilišta Nikole Stojkovića Foto: Nikola Stojković Instagram @animal_rescue_nikola

Da li ste spremni za aktivnosti?

Ako volite da se izležavate na kauču sa psom, postoje rase koje ni u kom slučaju ne bi trebalo da udomljavate. Svaka rasa ima svoje potrebe za vežbom, istrčavanjem i aktivnošću. Aktivni vlasnici pasa često vode svoje pse u šetnju, na trčanje, pa čak i u vožnju biciklom, na izlete kajakom… Opušteniji ljudi žele mirnog i nezahtevnog psa koji će uživati u njihovom krilu i zadovoljiti se premeštanjem sa kauča na pod i obratno i kraćim šetnjama po okolini. Čak i da vaš novi pas nije maratonac, svi ljubimci vole svakodnevne igre i aktivnosti koje angažuju njihov um, pomažu im da se zbliže sa vlasnicima i sputavaju ih u pravljenju nestašluka.

Uložite u obuku psa

Naši psi su veoma pametni, a neki čak izuzetno inteligentni. Oni su željni učenja, pa pre usvajanja psa treba razmisliti o važnosti njihove dresure. Pozitivna obuka i rana socijalizacija osiguravaju poslušnost psa, što znači i kontinuiranu nadgradnju njegovih prirodnih instinktata i sposobnosti. Angažovanje trenera pasa ili bihejvioriste u podučavanju psa osnovnim veštinama i zabavnim trikovima garantuju napredak.

Nega i higijena

Određene raase pasa imaju posebne, pa i pojačane potrebe za negom dlake. Osim odgovarajućih “alatki” za negu, razmislite i o odlascima kod profesionalnih frizera, odnosno grumera. Rase sa duplim dlačnim pokrivačem, kao što su sibirski haski i labrador retriveri, ne samo da se redovno mnogo linjaju, već i „menjaju kaput“ u proleće i jesen. Druge rase, poput jorkširskih terijera, traže zahtevniju negu, jer im dlaka brzo raste. Ako ne želite da trošite mnogo vremena i novca na friziranje psa, pronađite rasu koju je lakše negovati.

Uloga odgajivača i veterinara

Kad istražujete željenu rasu psa, obavestite o njenim eventualnim zdravstvenim problemima. Tako možete unapred da se pripremite na očekivanja stanja ili oboljenja. Renomirani odgajivači su odgovorni u pogledu obavljanja potrebnih analiza i genetskih testova kako bi budućim vlasnicima predali zdravog ljubimca, bez skrivenih mana i problema. Osim toga, neizostavna je saradnja i sa veterinarom, ne samo radi pregeda i vakcinacije, već i zbog preventivnih saveta.

Neke rase, poput salukija ili engleskog lisičara su među najređim rasama pasa i potrebna im je specifična nega. Razumljive su i posebne zdravstvene karakteristike pasa nastalih ukrštanjem rasa. Ako otkrijete goldendudla ili kavapua (mešanac kraljevskog king Čarls španijela, bišon frisa i pudle) kome je potreban dobar dom, pronađite kinologa koji će vam reći nešto više o željenoj rasi. I specifičan plan ishrane za posebnu rasu psa jedan je od važnih zadataka budućeg vlasnika. Zatražite savete veterinara u vezi sa vrstom i količinom hrane koja će biti najbolji izbor za vašeg budućeg ljubimca.

Najvažniji kućni budžet

Držanje pasa nije jeftino. Raspitajte se o troškovima obuke ili “prevaspitavanja” psa, zatim o uslugama pet sitera ili cenama smeštaja u pet pansionima ukoliko putujete, a nemate kome da ostavite psa na čuvanje. Nega, ishrana i dodaci obrocima, vitamini i poslastice, igračke, oprema i druge “sitnice” traže popriličan budžet, pa porazmislite koliko možete da se protegnete. Osim toga, posete veterinaru nisu besplatne: saznajte koje su vakcine potrebne ljubimcu, pripremite koverat za nepredviđene zdravstvene troškove, a ako ste u materijalnoj mogućnosti, obavestite se o osiguranju kućnog ljubimca. Ovaj vid zaštite vlasničkih pasa i ljubimaca uopšte sve je popularniji.

Ako ste zaista spremni da u dom dovedete ostavljenog ljubimca ili nekog četvoronožnog nesrećnika sa ulice, ne žurite sa donošenjem odluke. Dajte sebi vremena, izvagajte opcije “za” i “protiv” i porazgovarajte sa sobom ili ukućanima. Nakon svih uvida u sve ono što donosi dolazak psa iz azila, imaćete kompletnu sliku o ljubimcu kakvog ste oduvek želeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari