• 2
 ≫ 

Udomimo Blicka: Dobrog slepog čupavka niko ne želi, zato mu pomozimo da pre zime pronađe topli dom

 ≫ 

On je mali, beli štićenik Udruženja BETA: ljubitelji pasa sa svih društvenih mreža mu tepaju i zbog njega tuguju, ali se još niko nije usudio da se uhvati u koštac sa hendikepom ovog nežne, umiljate i poslušne duše

  • 2
Blicko, pas za udomljavanje Udruženja BETA Beograd Foto: Instagram @udruzenjebetabg

Ovo je priča o jednom od mnogobrojnih štićenika Udruženja BETA Beograd.

Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda počeo je sa radom kao deo velike porodice BETA, sa centralom u Zaječaru, a sada je beogradski ogranak deo BETA tima i registrovan kao zasebno Udruženje.

BETA Beograd nije služba, a plemenita misija posvećena napuštenim životinjama nije zvaničan posao entuzijasta i ljubitelja životinja koji za uloženi rad i trud ne primaju platu. BETA Beograd nema azil, prihvatilište niti smeštajne kapacitete. Oni rade ovo “iz ljubavi, volonterski i snalaze se na razne načine za smeštaj, hranu, lekove i ostalo”, jer “ne dobijaju pomoć od grada i države i nemaju stalne, veće ili strane donatore”.

BETA pomaže ugroženim životinjama sa ulice, sarađuje sa nadležnim službama, Ministarstvom poljoprivrede, veterinarskom i komunalnom inspekcijom i gradskim upravama. Osim toga, učestvuje u izradi strateških dokumenata u nekim opštinama u smislu programa kontrole životinja na ulicama i izmena odluka o držanju životinja. Spasene životinje drže pretežno po sopstvenim stanovima ili plaćaju pansione za njih. To im dodatno otežava rad, jer su konstantno u dugovima prema pansionima i veterinaru. BETA pronalazi životinje u nevolji, obezbeđuje im smeštaj i kupuje hranu. Povremenim donacijama deo duga se otpisuje, ali ga povećava priliv novih životinja.

“Neke životinje su kod nas i po sedam, osam godina i niko nije pitao za njih, niti poželeo da ih udomi”, priča jedan od volontera. Ova tuga traje i krajnje je vreme da se preobrati u svetliju i bolju svakodnevicu za četvoronošce koji su nekad nekome mnogo značili.

Zato vam predstavljamo jednog od mnogih. Svi kažu da je mali, beo i čupav i da će brzo naći dom. Da, mnogi se javljaju, ali gledaju samo slike, ne čitaju tekst. Kad saznaju da je slep, dopisivanje se završi na isti način: “Jao, mukica, presladak je, nama to nije važno, javićemo se…”. I, to je to. Muk.

Ovako počinje priča o Blicku, slepom čupavom psu koji je jedan od mnogih napuštenih kućnih ljubimaca koje čuva Beta Beograd. Blicko je slep i propatio je zbog toga. Ko zna šta je sve preživeo i doživeo. Možemo samo da zamislimo kako mu je bilo kad je sa ovakvim hendikepom završio na ulici, a potom i u smeštaju sa 200 i više pasa, gde je morao da se bori za svaku granulu.

I pored svega, Blickov karakter nije se promenio. Obožava da se mazi, mnogo voli ljude i željan je nežnih dodira. Dobro se slaže sa drugim psima, mačke mu nimalo ne smetaju (ne samo zato što ih ne vidi, ali ih oseća). To je duša od psa. I to napaćenog.

Vid mu ne možemo vratiti, ali možemo li svi zajedno pokušati da mu pronađemo dom?

(BETA Beograd/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gagi zemun

    26. oktobar 2022. | 20:23

    ljubav mala cupava😍

  • Lora

    26. oktobar 2022. | 23:15

    Obuceni psi pomazu slepim osobama. Zar niko ne moze da pomogne, njemu malom i slatkom psicu? . Ja zivim van, Srbije a inace bih ga rado uzela. Ljubav uzvratice mnogo vise, nego sto ce da dobije. Nadam se da ce, neko osetljivog srca da ga uzmem . Ja zivim u Americi i videla sam da su mace hteli da ubiju, zbog respiratorne infekcije. Otisla sam i uzela ga (ovde placas 50$).lecila sam ga 10 dana i sada je zdrav, veseo i prelep, umiljat i pametan. Nazvala sam ga Srecko. Imao je srece, da ja vidim njegovu sliku. Ovde zivotinje, koje niko ne usvoji ili bolesne ubijaju. I to je strasno.