• 1
 ≫ 

Mit ili istina: Mogu li mačke da predosete kad nešto nije u redu?

 ≫ 

Na osnovu skrivenih "mirisa" koje emituje naše telo, mace nepogrešivo “znaju” kad smo neraspoloženi ili bolesni i da nešto "ne valja"

  • 1
Mačija intuicija Foto: Shutterstock

Istraživanjima o mačkama, njihovom načinu života, zanimljivostima i zapanjujućim moćima nema kraja, primećuje Apetit.rs.

Jedna od njihovih mističnih osobina je ko zna koliko puta zvanično potvrđena u praksi. Reč je o tome da naši kućni ljubimci nekako osete kad nešto nije u redu.

Jaka veza mačke i žene

Mačija intuicija Foto: Shutterstock

Naučnicii su došli na ideju da istraže kojim vlasnicima su mačke privrženije: ženama ili muškarcima? Istraživanje je pokazalo da mačke imaju jaču vezu za ženama nego sa muškarcima. Između ostalog, mace više uživaju u blažim tonovima koje emituje ženski glas. Zbog toga ćete češće videti kako prilaze ženskom vlasniku, u želji za kontaktom.

Osećaju li miris stresa i bolesti?

Mačija intuicija Foto: Shutterstock

Zahvaljujući pojačanom čulu mirisa, mačke osećaju arome koje su ljudima potpuna nepoznanica. Kad smo pod stresom, naše telo proizvodi hemikalije čiji miris ne osećamo (primer je adrenalin ili, nama poznat, miris znoja). S druge strane, mačke mogu da osete otpuštanje ovih telesnih tvorevina i zahvaljujući tome znaju kada ste pod stresom. Iako stres i osećaj neprijatnosti možete sakriti od ljudi, svoju mačku nećete moći da prevarite.

Kad se telo bori sa bolešću, ono ispušta neprijatne mirise koje životinje jače detektuju. Čim osete da se u našim telima odvija bitka sa prehladom ili bolešću, mačke, pa i psi, postanu umiljatiji prema nama. Novonastala pojačana privrženost mačke ne mora nužno da znači da se u nama krije bolest za koju još ne znamo. U trudnoći, kod ženki životinja i žene odvijaju se hormonske promene koje mačke mogu da osete i počnu da se umiljavaju više nego obično.

Mogu li da namirišu lošu osobu?

Mačija intuicija Foto: Shutterstock

Neretko čujemo da vlasnici pasa ili mačaka tvrde da njihovi ljubimci uvek osete nečije loše namere. Takvi zaključci zvuče nerealno i mitološki, a ne kao nešto što je moguće. Ipak, ispostavlja se da u tome ima istine.

Mačke nisu vidovite i nemaju sposobnost čitanja misli. Ali, one imaju dobro razvijena čula zahvaljujući kojima nepogrešivo tumače govor tela. One lako prepoznaju napetost u mišićima, promenu u disanju, povećanje zenica, pa čak i ubrzane otkucaje srca. Upravo zato, mačke osete kad smo uplašeni ili zabrinuti zbog nečijeg prisustva i lako shvate da je potreban oprez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ida

    22. novembar 2022. | 17:28

    Mogu da namirisu bolest mnogo pre no sto se pojavi. Proverena istina. Nazalost. Ako vam se macka stalno namesta iskljucivo na ISTI deo tela onda proverite . Ne radi to bez razloga.