• 2
 ≫ 

Kućni ljubimci i hladnoća: Koja temperatura je preniska za mačku?

 ≫ 

Zimski vremenski uslovi mogu biti opasni, a ponekad i pogubni za naše krznene prijatelje. Znate li ispod koliko Celzijusa treba podvući crvenu liniju?

  • 2
Mačka i niske spoljašnje temperature Foto: Shutterstock

Mačke su na glasu da su nezavisni kućni ljubimci, sa prirodnom toplom zaštitom - gustim krznom.

Veruje se da im je dobro kad su na otvorenom, čak i po veoma hladnom vremenu.

Divlje mačke i lutalice čitav životni vek provedu napolju: statistika kaže da one žive kraće od kućnih maca i u mnogo težim uslovima.

Mačka koja povremeno izlazi napolje oslanja se na to da ćete je pustiti unutra kad temperatura postane preniska. Ona nema mesto na koje će se sakriti, a hladno vreme može biti veoma opasno za njeno zdravlje.

Znate li ispod koje temperature treba podvući crvenu liniju i ne dopustiti maci da predugo boravi na otvorenom?

Preniska temperatura

Ne može se odrediti jedinstvena vrednost spoljašnje temperature ispod koje mačke ne bi trebalo da budu na otvorenom. Najniža bezbedna temperatura zavisi od nekoliko faktora, kao što su rasa, vrsta dlake, starost, zdravlje i - vremenski faktori.

Opšte pravilo je sledeće: ako je napolju previše hladno za vas, ništa bolje nije ni mački. Mačke mogu doživeti neprijatnosti kada je spoljna temperatura ispod 7 stepeni, tokom dužeg vremenskog perioda. Čak i ako je temperatura iznad sedam stepeni, ako pada kiša ili su drugi loši vremenski uslovi, a mačka je napolju nekoliko sati, postoji opasnost od hipotermije. Ako temperatura padne blizu nule ili ispod nje, mačka može dobiti i promrzline.

Mačka i niske spoljašnje temperature Foto: Shutterstock

Problematični faktori

Mnogi faktori utiču na sigurnost mačke koja vreme provodi na hladnoći. Mlade mace mogu imati problem, jer imaju manje telesne masti i nisu efikasno izolovane od hladnoće. Starije mačke mogu imati niži procenat telesne masti i zdravstvene probleme koji utiču na njihovu toleranciju na hladnoću.

Količina dlake ili krzna takođe će uticati na sposobnost mačke da zadrži toplotu tela na niskim temperaturama. Što je mačja dlaka deblja i gušća, to će joj biti prijatnije!

Život napolju je značajan faktor rizika, od povreda preko bolesti do parazita. Mačke koje provode više vremena na otvorenom uglavnom pronađu lokacije za kojima će se skrivati ili smestiti kad zahladni, ali čak su i tada u opasnosti od hipotermije i promrzlina. Nije neuobičajeno da veterinari vide mačke koje žive na otvorenom, sa znacima promrzlina na ušima.

Vlažnost, padavine, vetar i pristup adekvatnom skloništu takođe igraju ulogu u određivanju spoljašnje temperature koja može da naškodi mački. Više vlage, jaka hladnoća, vetar, sneg ili led će izazvati više problema. Odgovarajuće sklonište je imperativ i trebalo bi da pomogne mački u očuvanju toplote i zaštiti od svih drugih opasnosti.

Znaci hipotermije

Mačke su poznate po tome što odlično skrivaju svoje bolesti. Kako onda da kod nje prepoznate znake hipotermije?

Maca kojoj je mnogo hladno pokazuje znake letargije, srce joj radi sporije, drhti i koža koj je hladna na dodir. Osim toga, ona sporo ili otežano diše, pokazuje snake slabosti, odbija da jede i pije i krije se, a uši ili drugi ekstremiteti poprimaju tamnu obojenost, što ukazuje na promrzline.

Ako kod mačke koja je bila izložena niskim temperaturama primetite bilo koji od navedenih znakova, unesite je u toplo, umotajte u peškir i odnesite kod veterinara. Nemojte je agresivno i brzinski zagrevati, jer to ponekad samo pogoršava situaciju.

Kako zagrejati mačku

Najbolji način da zaštitite mačku od niskih temperatura je da je uvek držite u kući. Ako imate rasu bez dlake, kao što je sfinks, pripremite tople džempere i meko ćebe. Mnoge mačke će uživati u ležanju na radijatoru, peći ili ispred osunčanog prozora ili će se sklupčati u svom krevetu da bi se zagrejale.

Ako brinete o mačkama lutalicama, nabavite im visokokvalitetnu, kaloričnu hranu. Zagrevanje na niskim temperaturama zahteva od mačke da sagori mnogo kalorija. Zato je važno da ima dobar i lako dostupan izvor hrane. Odgovarajuće sklonište je neophodno, a postoji mnogo jeftinih i lakih ideja, od kućica do plastičnih kontejnera koji se mogu opremiti. Sklonište mora biti na mestu koje je bezbedno od predatora i gde se mačka oseća udobno. Ubacite unutra staro ćebe, jastuke ili bilo šta što pomoći mački da se zagreje i sačuva toplotu.

Kućne mačke treba držati u zatvorenom za vreme hladnih dana, jer će im to produžiti život. Prosečan životni vek kućne mačke je od 10 do 20 godina, dok mačke koje borave napolju obično žive samo dve do najviše pet godina!

Mačka i niske spoljašnje temperature Foto: Shutterstock

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    25. novembar 2022. | 17:14

    Nas macak ,, Strahinja " ima 19 godina.

  • Motte

    25. januar 2024. | 22:23

    Udomili smo 8 mackica i jednog kucu.Jednostaavno su dolazile U dvoriste i trazile pomoc,nismo mogli da im odbijemo.sad imamo mace i kucu koju su birali nas a ne mi njh,ispunjavaju i ulepdavaju nam penzionerske dane .