• 1
 ≫ 

Reakcija psa na nepoznate ljude: Zašto na nekoga laje, a drugima se umiljava?

 ≫ 

Ljubimci imaju istančana čula, osetljiva na mirise koje ne registrujemo i svet oko sebe vide drugačije: zato ponekad burno reaguju na pojave koje smatramo običnim

  • 1
Pas i reakcije prema nepoznatima Foto: Shutterstock

Da li vaš pas na neke osobe laje, a prema drugima je iznenađujuće miran, pita se portal Apetit.rs?

Verovatno ste primetili da vaš kućni ljubimac, tokom šetnje po parku, dok prolazite pored ljudi ili kad vam u kuću dođu poznanici ili prijatelji, na nekog zalaje, dok pred drugima ćuti. Možda vas je to ponašanje začudilo i zainteresovalo, posebno ako je vaš pas mirne naravi.

(Ne)prijatni mirisi

Pas i reakcije prema nepoznatima Foto: Shutterstock

Više puta tumačili smo ponašanja i navike kućnih ljubimaca i zaključili da se sve pojave i reakcije u životinjskom svetu zasnivaju pretežno na čulima. Isto je i sa psima koji ovaj svet poimaju čulima, posebno kroz mirise.

Miris je prvi potencijalan razlog zbog koga pas može zalajati na nekoga, iako je pre toga mirno prošao pored mnogih ljudi. Psa je verovatno iritirala aroma na odeći te osobe. O kakvom se mirisu radi? Psi odlično prepoznaju mirise koji su nam nedokučivi i lako osete ako je neko bio u kontaktu sa drugim psom ili mačkom. Isto tako, većina životinja može namirisati hemikalije koje telo ispušta kada smo pod uticajem negativnih emocija (straha, besa…). Sve to može isprovocirati psa, neke na negativan način, neke pak na pozitivan, i izazvati ga da zalaje.

Nekim psima smetaju jaki mirisi, poput parfema, sirćeta, cigareta ili jakih hemikalija za čišćenje. To u praksi znači da psa može nadražiti miris parfema iako ste gotovo sigurni da je on davno ispario sa vaše kože.

I kapa plaši psa

Sledeći razlog negodovanja i negativne reakcije psa može biti sama nečija pojava. Šta to znači? Pseći vid nije kao čovekov, što znači da psi razne oblike i stvari doživljavaju drugačije. Neko nosi kapu, ili stavi viklere na kosu, obuče lepršavu ili glomaznu odeću, ima bradu ili upadljivu šminku i sve to nam se čini potpuno normalnim. Psi sve to doživljavaju drugačije, čak se uplaše i zalaju: takva njihova reakcija je prirodna posledica straha.

I nagli pokreti, previše glasan govor i agresivan stav mogu psa asocirati na pretnju zbog čega će se uplašiti i neretko zarežati ili zalajati. Zato je važna socijalizacija psa i dovođenje u kontakt sa što više različitih ljudi. Samo na taj način čemo sprečiti da on iznova proživljava strahove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • knezivo

    6. decembar 2022. | 15:21

    imam psa i mačka. mačka ne dira, do druge mačke ne voli. od familije ni na koga ne laje. na poznate ljude ne galami. na strance galami samo tako. nije agresivan.