• 0
 ≫ 

Vaš ljubimac jede travu? Razlozi su obični, iako navika nije "pseća"

 ≫ 

Gotovo svaki kucov s vremena uroni njušku u travnati tepih kako bi “obrstio” izvesnu količinu ove biljke. Evo zbog čega se to dešava.

  • 0
Zašto pas jede travu Foto: Shutterstock

Verovatno ste primetili da vaš kućni ljubimac ponekad jede travu kad ga izvedete napolje.

Smatra se da je razlog u tome što ima probleme sa varenjem ili oseća nedostatak vlakana u ishrani. I vlasnici potvrđuju da se to dešava ako pas ima bolove u stomaku, pa jede travu koja će izazvati povraćanje, a samim tim i olakšanje tegoba.

Statistika beleži da gotovo 80 procenata pasa za života pojede izvesnu količinu trave. Pritom, skoro deset posto njih to radi ako im nije dobro, a svega 20-ak odsto povraća posle konzumacije trave. Svi ostali psi jeli su travu bez ikakvih posledica. Ovaj podatak svedoči o tome da pas ponekad želi da se “zasladi” travom. Ovo potvrđuju mnogi vlasnici koji kažu da se ukus trave dopada njihovim ljubimcima, te je gricnu s vremena na vreme.

Zašto pas jede travu Foto: Shutterstock

Psi jedu travu najviše u proleće, verovatno zbog toga što je tada njen ukus lepši. Pas je mesojed, ali dnevne nutritivne potrebe treba da dopuni i nekim bijnim obrokom.

Opšte je poznato da su biljke i voćne bobice deo ishrane mnogih mesojeda, poput vuka. Psi koji celulozu teško vare, u nekom momentu osete nedostatak “zeleniša” u ishrani: da bi to nadomestili, povremeno jedu travu.

Ako uočite da vaš pas jede travu, znajte da to pomaže varenju i nadoknađuje važan deo njegove zdrave ishrane.

Zašto pas jede travu Foto: Shutterstock

Ipak, najčešći razlog zbog koga pas povremeno jede travu su stomačni problemi.

O tome svedoči i video snimak mladog haskija kome zeleni obrok, nakon malo muka, ipak donosi olakšanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari