• 1
 ≫ 

One imaju karakter psa: Mačkoljupci, evo šest rasa koje samo što ne zalaju!

 ≫ 

Osim što vas prate u stopu i glasno pozdravljaju, vole kupanje, neumorne su u donošenju predmeta, pristaju na povodac i čak reže na strance

  • 1
Mačke sa karakterom psa Foto: Pixabay

Neko voli mačke,  dok neko obožava pse: ovi kućni ljubimci su sasvim suprotni, kako u pogledu potreba, tako i po osobinama.

Psi su društveniji i privrženiji čoveku i žele da mu udovolje u svakom pogledu. Mačke su pak otvoreno nezavisne i povučene, mada vole svoje vlasnike, prenosi Cattime.

Iako karakterno različite od pasa, pojedine rase mačaka prkose svim stereotipima. Ne samo da su razigranije i maštovitije od drugih maca, već se i fizički izdvajaju.

One su izuzetno društvene, neprekidno izražavaju naklonost vlasniku, uživaju u kupanju i igranju sa vodom, u igri neumorno donose lopte i druge predmete, glasno pozdravljaju vlasnika i sposobne su da nauče osnovne komande koje su svojstvene psima.

Evo šest rasa mačaka koje se ponašaju baš kao psi.

1 Abisinska mačka

Mačije rase sa osobinama psa Abisinska mačka Foto: Pixabay

Ovo je pravi sportista iz sveta mačaka: penje se na visinu, skače kad god i kako god poželi, voli da se igra i puna je energije. Iako ne voli preterano maženje, abisinska mačka obožava vlasnika i neumorna je u interakciji sa njim, ali i sa decom u porodici.

2 Manks

Mačije rase sa osobinama psa Manks mačka Foto: Pixabay

Ova mačka nema rep, ali ima divan karakter i izuzetnu emotivnu povezanost sa ljudima. Vlasnika obožava i prati ga u stopu, od sobe do sobe. Nema prostorije u kući u kojoj vas neće dočekati. Ona je i pripadnica malobrojnih maca koje vole vožnju autom. Manks voli i šetnju i lako uči ponašanje na povocu. Poznata je i po tome da “reži” na nepoznate osobe, zbog čega je zovu “mačka čuvarkuća”.

3 Mejn kun

Mačije rase sa osobinama psa Mejn kun Foto: Pixabay

Gromada od mačke i pripadnica jedne od najvećih rasa. Izuzetno je inteligentna: sama otvara vrata, ume da uključi svetlo, uzima hranu iz polica… Superinteligencija joj daje epitet odlične učenice. Dobra je u mnogim igrama, a kad joj ponestane snage, pretvara se u najumiljatije biće na svetu.

Mejn kun ume da priča: njen “rečnik” sastoji se od mjaukanja, pevušenja, predenja i drugih oglašavanja, u skladu s njenim raspoloženjem.

4 Regdol mačka

Mačije rase sa osobinama psa Regdol mačka Foto: Pixabay

Tihi je obožavalac vlasnika. Kad je uzmete u naručje, sasvim se opusti i postaje nalik krpenoj lutki, po kojoj je i dobila ime. Regdol mačka voli da usvaja nove veštine i veoma je poslušna. Učiniće sve samo da bude u vašoj blizini.

5 Sijamska mačka

Mačije rase sa osobinama psa Sijamska mačka Foto: Pixabay

Svojeglava i razmažena kao tinejdžer, sijamska maca će vam drsko “odgovoriti” kad joj budete rekli “ne!” Iako brbljiva i tvrdoglava, ume da bude umiljata. Ona će vas čekati pored vrata, igraće se lopticama i ponašati se kao pas, ali u mačijem telu.

6 Turska angora

Mačije rase sa osobinama psa Turska angora Foto: Pixabay

Ova maca snežnobele dlake žudi za vašom pažnjom i emotivno je osetljivija od prosečne kućne mačke. Voli zabavu i igre donošenja predmeta, i uživa u plivanju. Ponaša se prijateljski i prema nepoznatima, ali je njen gospodar broj 1 samo vlasnik.

Iako ove rase ispoljavaju "tipične" osobine, uvek će biti mačaka koje se ne uklapaju u šablon svoje pasmine. Tako će neke angore biti nasmrt uplašene od vode, ili će neke regdol biti mrzovoljne i nedostupne za maženje. Možda će sijamka biti dobre naravi, ili će mejn kun biti oličenje lenjosti.

Mačke sa karakterom psa Foto: Pixabay

Da li ste i vi vlasnik mačke čije ponašanje priliči psu? Koje je rase maca i akko se ponaša? Pišite nam o tome ili pošaljite video snimak!

Možda ćete pronaći inspiraciju da ovekovečite ponašanje svoje mačke kad budete odgledali duhovitu kompilaciju snimaka mačaka čije se ponašanje gotovo ne razlikuje od psećeg!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    15. decembar 2022. | 13:16

    Tačno ste sve naveli za sijamsku mačku već 13g me zaj.... a ne znam šta ću sa njom,žao mi je izbaciti,ali ljudi svojeglava,luda i lukavaoboleo sam od nje ako verujete.